Może świątecznie warto przymierzyć się i zmierzyć ze słodkościami, które wyjątkowo doceniał Marszałek?
Jego ulubione sucharki z cynamonem i cukrem to idealna przekąska do herbaty, a znów niektóre kasze to doskonała baza pod tort z kaszy manny. Proste i szybkie w przygotowaniu są najróżniejsze leguminy. Słowo być może trochę zapomniane, ale każdy zna smak niektórych z nich, bo to między innymi budynie, suflety czy naleśniki. Wód przysmaków Marszałka można znaleźć również przepis nie na babę, a na dziada wielkanocnego. Niektóre desery są dziecinnie proste w przygotowaniu, ale są też ciut bardziej wymagające.
Być może warto stawić im czoła w swojej kuchni, a może warszawskie kawiarnie rozważą wprowadzenie ich do swej oferty?
Przepisy zacytowane są z zachowaniem pisowni oryginalnej.
Pochodzą ze zbiorów Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku.
Cynamonowe łakocie Marszałka
- 500 g mąki pszennej
- 7 g drożdży
- 1/3 szklanki cukru
- 100 g roztopionego i ostudzonego masła
- 250 ml letniego (ciepłego, nie wrzącego) mleka
- 2 jaja
- szczypta soli
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- opcjonalnie: skórka otarta z 1/2 pomarańczy
- cukier i cynamon do posypania sucharków
Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, a osobno do mąki dodać wszystkie suche składniki. Wlać masę, roztopione masło i mleko (opcjonalnie skórkę z pomarańczy) do suchych składników. Wyrobić ciasto i odstawić je w ciepłe miejsce, żeby urosło najlepiej dwukrotnie. Ciasto podzielić na dwie części i przełożyć do foremek wysmarowanych masłem. Ciasto po ponownym wyrośnięciu posmarować po wierzchu białkiem i piec przez 35 minut w 180 stopniach. Jeśli wierzch zbyt mocno zacznie się rumienić to można przykryć papierem do pieczenia. Ciasto odstawić do ostudzenia, a następnie pokroić na ok. 1 cm kromki, które po posypaniu cynamonem i cukrem należy suszyć w piekarniku w 150 stopniach przez około 20 minut.
Legumina z tartych i krajanych jabłek
Cztery żółtka rozetrzeć z dwiema łyżkami cukru, dodać pięć łyżek śmietany, dwa małe jabłka utarte na tarce i cztery łyżki mąki. Rozmieszać to dobrze, dołożyć pięć jabłek drobniutko krajanych, cynamonu, pianę z czterech jaj, wlać do półmiska wysmarowanego masłem i wysypanego sucharkiem i zapiec.
Proporcya na osób 6.
Tort z kaszy manny
- 3 czubate łyżki kaszy manny
- 500 ml mleka
- 250 g miękkiego masła
- 200 ml cukru pudru
- 2-3 łyżki kakao
- 1 łyżka brandy
- sok z 1/2 cytryny
- cukier waniliowy
- galaretka owocowa (dowolny smak)
- biszkopty
- do nasączenia biszkoptów: 50 ml naparu z herbaty, opcjonalnie: 1-2 łyżki brandy lub koniaki
Kaszę mannę ugotować w mleku, mieszając tak, aby się nie przypaliła. Odstawić do ostudzenia i co jakiś czas wciąż mieszać. Utrzeć masło na puszystą masę oraz później ucierając dodawać cukier i kaszę. Masę podzielić na pół. Jedną warstwę utrzeć z kakao (opcjonalnie pod koniec dodać brandy lub koniak), a drugą część utrzeć z sokiem cytrynowym i wanilią. Biszkopty lekko nasączyć herbatą z opcjonalnie brandy lub koniakiem i ciasno ułożyć w tortownicy. Najpierw na biszkopty położyć krem kakaowy, na nim kolejną warstwę nasączonych biszkoptów i jasny krem. Odstawić do lodówki i przygotować galaretkę. Po jej lekkim stężeniu wyłożyć na wierzch tortu i znów odstawić do lodówki na parę godzin lub tyle ile dacie radę wytrzymać.
Dziad
Różnił się od baby tym, że był w środku przekładany różnymi słodkościami np. konfiturami, rodzynkami czy migdałami.
- 1 kg 60 deka mąki
- 5 deka drożdży
- 3,5 szklanki mleka
- 40 deka cukru
- 1 szklanka masła klarowanego
- 8 żółtek
- zapach migdałowy lub cytrynowy
- na masę szklanka soku
- 20 deka cukru
- 5 jabłek (obrane i pokrojone w duże kawałki)
- 20 deko rodzynek
- 40 deko daktyli
- 40 deko skórki pomarańczowej
- drobno posiekane bakalie
Rozczynić na ciasto i wymieszać jak zwykle. Gdy podejdzie, rozdzielić na dwie części. Połowa na blachę lub do formy wysmarowanej masłem i posypanej startym sucharkiem. Przełożyć masą, przykryć drugą częścią ciasta i gdy drugi raz podejdzie, posmarować wierzch jajkiem i piec przez godzinę. Masa do przełożenia: pokrojone jabłka gotować w soku i rozpuszczonym cukrze, dodać wszystkie sypkie, ostudzić. Letnią masą przełożyć ciasto. Pod masę można również położyć roztarte z cukrem migdały.
Zapraszamy do kuchennych sprawdzianów.
Więcej przepisów w Muzeum Józefa Piłsudskiego w Sulejówku [LINK]