Na drzwi otwarte w Wedlu czekają tysiące warszawiaków i nie tylko. Już niedługo kolejna taka okazja.
Fabryka Czekolady E. Wedel po raz kolejny otwiera swoje drzwi dla wielbicieli słodkości i zaprasza wszystkich do odwiedzenia najbardziej czekoladowego miejsca w Polsce w dniach 6-7 grudnia.
1 grudnia ruszy rejestracja na odwiedziny magicznej fabryki czekolady: LINK
Rejestracja odbywać się będzie w dniach 1-5 grudnia 2014, codziennie od godziny 12:00.
Pula wejściówek w każdym dniu rejestracji jest ograniczona.
W dniach 6 i 7 grudnia 2014 r. warszawiacy (i nie tylko) po raz kolejny będą mieli okazję zobaczyć, jak powstają wedlowskie słodkości, spotkać się z Maestro Czekolady E.Wedel – Januszem Profusem i podziwiać niezwykłe, czekoladowe dzieła wykonane w Pracowni Rarytasów.
Maestro Profus zapowiedział:
W tym roku ponownie zaskoczę wszystkich spektakularną rzeźbą, a powiadam, że z czekolady można stworzyć wszystko, a ograniczeniem jest tylko nasza wyobraźnia.
Podczas wycieczki po Fabryce, poznać będzie można historię rodziny Wedlów, zobaczyć historyczny gabinet Jana Wedla i dowiedzieć się jak wygląda produkcja wedlowskich smakołyków i czekoladowych rzeźb.
Poza możliwością podziwiania pracy cukierników, będzie okazja skosztowania wedlowskich słodkości.
Czekoladowy Weekend w Fabryce Czekolady E.Wedel
ul. Zamoyskiego 28/30
(wejście od ul. Lubelskiej)
6-7 grudnia 2014
10:00-18:00
Czekoladowy Weekend będzie na bieżąco relacjonowany przez wyjątkowego reportera Łukasza Jakóbiaka. Wejścia na żywo będzie można śledzić na:
Informacje o Fabryce Czekolady E. Wedel
Fabryka Czekolady E.Wedel położona jest w sąsiedztwie klimatycznego jeziora Kamionkowskiego i Parku Skaryszewskiego w Warszawie oraz najnowocześniejszego w Europie, Stadionu Narodowego. W latach 30. XX wieku, ze stylowej kamienicy przy ul. Szpitalnej 8, przeniesiono tu fabrykę czekolady. Na obrzeżach ówczesnej stolicy powstał nowoczesny kompleks, jako pierwszy w Europie zawierający: przyzakładowy dom mieszkalny, żłobek, przedszkole, przychodnię lekarską i stołówkę oraz kino. Nad okolicą górowały monumentalne budynki fabryczne z wielkimi ścianami okien i dwie ceglane wieże. Roznoszący się wokół słodki zapach wedlowskiej czekolady dodawał magii architekturze art déco, tak samo jak ozdobny Kartusz Herbowy z inicjałami E.W., umieszczony nad wejściem czy stalowy krasnal na dziedzińcu.
Podczas Powstania Warszawskiego w 1944 r., uratowano fabrykę przed całkowitym zniszczeniem. Gruntowna renowacja w latach 2007-2010 przywróciła jej blask z czasów, gdy Warszawę nazywano „Paryżem Północy” oraz ukazała sekrety, takie jak unikatowa winda. Obecnie fabryka stanowi ważny punkt na mapie Warszawy, zatrudniając prawie 1000 pracowników i produkując każdego dnia tony czekolady. O najwyższą jakość tradycyjnych wedlowskich słodkości dba grupa najlepszych cukierników. Ci, pod okiem Maestro Czekolady Janusza Profusa, tworzą każdego dnia w Pracowni Rarytsów wykwintne czekoladowe rzeźby i znane wszystkim „Torciki Wedlowskie”.
E.Wedel to najsilniejsza czekoladowa marka w Polsce, która od ponad 160 lat dostarcza swoim konsumentom radość i przyjemność płynącą z intensywnego i głębokiego smaku najlepszej jakości czekolady. W portfolio marki znajdują się m.in. takie słodycze, jak Ptasie Mleczko®, Mieszanka Wedlowska, czekolady, ciastka, wafle i batony.
Od września 2010 roku, Wedel jest częścią japońskiej Grupy LOTTE, która jest międzynarodowym koncernem, założonym w 1948 roku,. początkowo specjalizującym się w sektorze gum do żucia. Obecnie Grupa działa w różnych dziedzinach biznesu, włączając w to sektor spożywczy, słodyczy, handlu, podróży i turystyki, chemiczny, rynek budowlany oraz finansowy./
Zobacz zapowiedź poprzednich odwiedzin u Wedla: LINK