W dniach od 5 do 7 grudnia w Wilanowie przy zbiegu Al. Wilanowskiej i ul. Przyczółkowej odbędzie się słodkie szaleństwo!
Festiwal Słodyczy Świata ma na celu prezentację różnorodnych słodkości. Ma być także lekcją, jak rozsądnie korzystać z tych smakowitych pokus. Są słodycze które leczą, są słodycze szkodliwe dla zdrowia i wpływają szczególnie na opóźnienie rozwoju dziecka. O tym będzie można się dowiedzieć podczas tych dni festiwalowych.
FESTIWAL SŁODYCZY ŚWIATA
odbędzie się w dniach 05-07.12.2014
Wilanów – Warszawa
przy Al. Wilanowskiej i ul. Przyczółkowej.
Uroczyste otwarcie Festiwalu Słodyczy Świata
05 grudnia br. o godz. 13.00
Prelekcje na scenie głównej
- TOASTMASTERZY opowiadać będą o słodkościach takich jak:
czekoladzie, lizakach, lodach, piernikach, , marcepanie, miodzie, nugacie ale też o berberyjskiej whisky z Maroko - Witold Casetti – Gość Specjalny:
opowieści o ojcu współczesnych lodów a na deser historia o cantucci - Bartinik Roman z Żuromina
o tradycjach pszczelarskich - Dr. Magdalena Tomaszewska-Bolałek
słodycze z Japonii - Słodycze
które leczą i te, które są szkodliwe dla zdrowia
Odbędą się też liczne konkursy
Koncerty
- 05.12.2014 godz. 18.00
Kaja Mianowana i Vlasta Traczyk z Zespołem,
Don Giuseppe - 06.12.2014 godz. 18.00
Tatjana Trojanowska i Vlasta Traczyk,
Don Giuseppe
Wstęp wolny
W dniach festiwalowych zaplanowano słodkie laboratoria, w których zapoznać się będzie można ze słodyczami świata. Prelekcje wprowadzą w ciekawą historię piernika, słodyczy, lodów, czekolady, miodu i tradycji pszczelarstwa ale i słodyczy z Azerbejdżanu, Egiptu, Libanu, Maroka, urcji, Tunezji czy Włoch.
Ramowy program
Festiwalu Słodyczy Świata
Słodkie Laboratoria
- torta di ricotta – Donne Italiane z Warszawy
- libański dybes na sażu
- tunezyjskie rarytasy
- pieczenie kasztanów
- smażenie konfitur z buraków cukrowych
- czekoladowa fontanna
- baklava
- leczące probiotyki – porady kosmetyczki i dietetyczki
Warsztaty kulinarne i prelekcje
- dla dzieci i młodzieży od godz. 10:00
Codziennie konkursy
- wyciskanie soku na czas
- kogel-mogel na czas
- wyrobienie masła na czas
- obieranie jabłka na najdłuższą obierzynę
Goście specjalni
- Misyjne Dzieło Ad Gentes Episkopatu Polski
– słodka radość dzielenia się - Julia Wróblewska
sobota (06.12) od godz. 14.00 - Don Giuseppe bart z Włoch
codziennie - Witold Casetti z Toskani
piątek (05.12.) - Donne Italiane z Warszawy
codziennie - Kazimierz Gajowy z Libanu
codziennie
Flash mob
- przynieś słoik do Muzeum Słoików Świata
Szczegółowy program
- na stronie Festiwalu: LINK