0

Global Sushi Challenge 2015 w Warszawie

Wikimania Sushi - Wikimania 2011, Hackathon Conference Israel. Haifa Hecht House
Wikimania Sushi – Wikimania 2011, Hackathon Conference Israel. Haifa Hecht House
fot. Wikimedia Israel

Polski finał największego międzynarodowego konkursu dla sushi masterów. Finał światowy w Japonii.

Finał odbędzie się 9 września w godzinach 10:00 – 16:00 w Centrum Techniki Kulinarnej Doram.

Konkurs „Global Sushi Challenge” organizowany jest przez World Sushi Skills Institute z Japonii oraz Norwegian Seafood Council – Norweską Radę ds. Ryb i Owoców Morza. Jest to największy, jaki został zorganizowany do tej pory, międzynarodowy konkurs dla sushi masterów.

Celem „Global Sushi Challenge” jest prezentacja najwyższej jakości sushi przy zastosowaniu zaawansowanych technik z zachowaniem najwyższych zasad bezpieczeństwa i zarządzania produktem. Krajowe finały konkursu odbędą się w 14 państwach między majem a październikiem 2015 r.
Wielki Finał odbędzie się w listopadzie w Japonii.

Możemy śmiało powiedzieć, że sushi podbiło świat, na stałe wpisując się w kulturę gastronomiczną wielu krajów. Jest bezsprzecznie wizytówką Japonii. Jednak w promocji sushi kluczową rolę odgrywa łosoś norweski – dzięki własnej popularności, jak również szerokiej dostępności. Z badań przeprowadzonych przez Norweską Radę ds. Ryb i Owoców Morza wynika, że w Polsce łosoś jest ulubionym składnikiem sushi – deklaruje tak 59% respondentów (źródło: Seafood Study 2015r., IPSOS/NSC Polska 2015).

Miłośników sushi przybywa, jednak zaawansowane umiejętności kreowania sushi, ścisłe przestrzeganie norm jakości i higieny – nie wszędzie są zrozumiałe. Stąd idea konkursu. Celem „Global Sushi Challenge” jest także edukacja zarówno sushi masterów jak i konsumentów na całym świecie. W jury znajdą się m.in. uznane autorytety w przekazywaniu tradycji sushi, technik oraz zarządzaniu procesem jego powstawania – instruktorzy World Sushi Skills Institute. Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza jest głównym sponsorem konkursu.

Kristin Pettersen – dyrektor polskiego rynku Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza:

Jestem niezwykle podekscytowana nową inicjatywą, która łączy japońską tradycję sushi i norweskiego łososia, który na całym świecie jest jednym z ulubionych składników sushi. Co więcej – ogromnie się cieszę, że konkurs odbędzie się również w Polsce. Jak wiadomo, to właśnie tu, w listopadzie 2014 pobiliśmy Rekord Guinnessa na największą na świecie mozaikę sushi. Dlatego mocno trzymam kciuki za polskich sushi masterów i liczę na ich udział w konkursie!

Eliminacje trwały do 31 lipca.
W eliminacjach mógł wziąć udział każdy sushi master z minimum 3-letnim doświadczeniem w zawodzie.

Zadaniem konkursowym było:

  • zaprezentowanie zdjęcia własnej, oryginalnej kreacji sushi, składającej się z przynajmniej 8 różnych rodzajów sushi z łososiem norweskim, łącznie 20 kawałków. Można było wykorzystać wszystkie części łososia lub / i połączyć je z innymi składnikami.
  • Przesłanie jednego, autorskiego przepisu na kreację sushi z łososiem norweskim – „arcydzieło”!

Spośród 34 aplikacji, które wpłynęły na konkurs jury wybrało 20 finalistów. Jury oceniało przede wszystkim zgodność nadesłanej pracy z zadaniem konkursowym oraz kreatywność startujących. Wszystkie prace opatrzone zostały numerami według kolejności nadsyłanych zgłoszeń i jury nie znało nazwisk startujących.

Uczestnicy

W Polskim Finale Konkursu Global Sushi Challenge, który odbędzie się 9 września w Warszawie udział wezmą – w kolejności alfabetycznej:

  1. Jakub Antoniszak – 9 Kitchen Sushi Fusion Kraków
  2. Piotr Cieślak – Poznań
  3. Jakub Cyrkiel – Kobo Sushi Wrocław
  4. Patryk Jerzykowski – Goko Restauracja Japońska Poznań
  5. Paweł Kasperski – OTO! Sushi Warszawa 
  6. Paweł Kawiński – Sushi King Warszawa 
  7. Daniel Kolmasiak – Dom Sushi Sopot
  8. Kasper Krajewski – Ato Sushi Łódź
  9. Adam Krzywiec – Sekai Sushi Rumia
  10. Piotr Lachowicz – MATII Poznań
  11. Sebastian Lulis – Warszawa 
  12. Tomasz Oleński – Zen Sushi Bar Kraków
  13. Ernest Perepeczo – Dom Sushi Toruń
  14. Bartosz Polak – New Kansai Sushi Bar Gdańsk
  15. Mateusz Ruśniak – Like Sushi & Wok Legionowo
  16. Janusz Sępkowski – MATII Sushi Poznań
  17. Kamil Skalczyński – Sakana Sushi Bar Katowice
  18. Kamil Smok – Sakura Sushi Bar Katowice
  19. Tomasz Stanek – Edo Sushi Bar Kraków
  20. Paweł Trzaskowski – Wabu Sushi Bar Warszawa

Jury

W jury Finału Polskiego zasiądą:

  • Hirotoshi Ogawa – Sędzia WSSI
  • Takashi Okamura – Sędzia WSSI
  • Wojciech Popow – Prezes Polskiego Stowarzyszenia Kucharzy Sushi
  • Alon Than – Mistrz Świata Sushi – World Sushi Cup 2015
  • Maciej Nowak – krytyk kulinarny

Zadania konkursowe: 

  1. Przygotowanie Edomae Sushi
    zawodnicy będą wcześniej ćwiczyć z Instruktorami WSSI
  2. Część kreatywna 
    każdy zawodnik przygotowuje minimum 20 kawałków sushi, ale minimum 8 musi być z łososiem norweskim. Ponadto wszystkie kawałki muszą zawierać w sobie ryż. 
    Popisowy kawałek sushi – każdy zawodnik musi przygotować swój popisowy kawałek sushi, swoje własne arcydzieło! 

Finał odbędzie się 9 września w godzinach 10.00 – 16.00 w Centrum Techniki Kulinarnej Doram, Grupa Dora Metal w Warszawie, które jest partnerem konkursu.

Nagroda

Nagrodą jest udział w Wielkim Finale Światowym, który odbędzie się w listopadzie w Japonii!

Finaliści dodatkowo zostali zaproszeni do udziału w dwudniowym seminarium organizowanym przez World Sushi Skills Institute. Uczestnicy Seminarium, po zdanym teście, otrzymają Certyfikat International Sushi Proficiency – jest to jedyny uznany i akceptowany na całym świecie oficjalny certyfikat, przyznawany przez japońskie stowarzyszenie sushi.

„Global Sushi Challenge 2015”

 

Organizatorzy:
Komitet Konkursowy Global Sushi Challenge

  • World Sushi Skills Institute
  • Norwegian Seafood Council – Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza

Sponsorzy:

  • Hasegawa Chemical Industry co., ltd,
  • Kewpie Corporation,
  • Okamoto Industries, Inc.
  • Tako Town,
  • Yamasa Corporation 

Partnerzy – Polska:

  • Dora Metal
  • Food Service
7 września 2015 14:42
[fbcomments]