Polski finał największego międzynarodowego konkursu dla sushi masterów. Finał światowy w Japonii.
Finał odbędzie się 9 września w godzinach 10:00 – 16:00 w Centrum Techniki Kulinarnej Doram.
Konkurs „Global Sushi Challenge” organizowany jest przez World Sushi Skills Institute z Japonii oraz Norwegian Seafood Council – Norweską Radę ds. Ryb i Owoców Morza. Jest to największy, jaki został zorganizowany do tej pory, międzynarodowy konkurs dla sushi masterów.
Celem „Global Sushi Challenge” jest prezentacja najwyższej jakości sushi przy zastosowaniu zaawansowanych technik z zachowaniem najwyższych zasad bezpieczeństwa i zarządzania produktem. Krajowe finały konkursu odbędą się w 14 państwach między majem a październikiem 2015 r.
Wielki Finał odbędzie się w listopadzie w Japonii.
Możemy śmiało powiedzieć, że sushi podbiło świat, na stałe wpisując się w kulturę gastronomiczną wielu krajów. Jest bezsprzecznie wizytówką Japonii. Jednak w promocji sushi kluczową rolę odgrywa łosoś norweski – dzięki własnej popularności, jak również szerokiej dostępności. Z badań przeprowadzonych przez Norweską Radę ds. Ryb i Owoców Morza wynika, że w Polsce łosoś jest ulubionym składnikiem sushi – deklaruje tak 59% respondentów (źródło: Seafood Study 2015r., IPSOS/NSC Polska 2015).
Miłośników sushi przybywa, jednak zaawansowane umiejętności kreowania sushi, ścisłe przestrzeganie norm jakości i higieny – nie wszędzie są zrozumiałe. Stąd idea konkursu. Celem „Global Sushi Challenge” jest także edukacja zarówno sushi masterów jak i konsumentów na całym świecie. W jury znajdą się m.in. uznane autorytety w przekazywaniu tradycji sushi, technik oraz zarządzaniu procesem jego powstawania – instruktorzy World Sushi Skills Institute. Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza jest głównym sponsorem konkursu.
Kristin Pettersen – dyrektor polskiego rynku Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza:
Jestem niezwykle podekscytowana nową inicjatywą, która łączy japońską tradycję sushi i norweskiego łososia, który na całym świecie jest jednym z ulubionych składników sushi. Co więcej – ogromnie się cieszę, że konkurs odbędzie się również w Polsce. Jak wiadomo, to właśnie tu, w listopadzie 2014 pobiliśmy Rekord Guinnessa na największą na świecie mozaikę sushi. Dlatego mocno trzymam kciuki za polskich sushi masterów i liczę na ich udział w konkursie!
Eliminacje trwały do 31 lipca.
W eliminacjach mógł wziąć udział każdy sushi master z minimum 3-letnim doświadczeniem w zawodzie.
Zadaniem konkursowym było:
- zaprezentowanie zdjęcia własnej, oryginalnej kreacji sushi, składającej się z przynajmniej 8 różnych rodzajów sushi z łososiem norweskim, łącznie 20 kawałków. Można było wykorzystać wszystkie części łososia lub / i połączyć je z innymi składnikami.
- Przesłanie jednego, autorskiego przepisu na kreację sushi z łososiem norweskim – „arcydzieło”!
Spośród 34 aplikacji, które wpłynęły na konkurs jury wybrało 20 finalistów. Jury oceniało przede wszystkim zgodność nadesłanej pracy z zadaniem konkursowym oraz kreatywność startujących. Wszystkie prace opatrzone zostały numerami według kolejności nadsyłanych zgłoszeń i jury nie znało nazwisk startujących.
Uczestnicy
W Polskim Finale Konkursu Global Sushi Challenge, który odbędzie się 9 września w Warszawie udział wezmą – w kolejności alfabetycznej:
- Jakub Antoniszak – 9 Kitchen Sushi Fusion Kraków
- Piotr Cieślak – Poznań
- Jakub Cyrkiel – Kobo Sushi Wrocław
- Patryk Jerzykowski – Goko Restauracja Japońska Poznań
- Paweł Kasperski – OTO! Sushi Warszawa
- Paweł Kawiński – Sushi King Warszawa
- Daniel Kolmasiak – Dom Sushi Sopot
- Kasper Krajewski – Ato Sushi Łódź
- Adam Krzywiec – Sekai Sushi Rumia
- Piotr Lachowicz – MATII Poznań
- Sebastian Lulis – Warszawa
- Tomasz Oleński – Zen Sushi Bar Kraków
- Ernest Perepeczo – Dom Sushi Toruń
- Bartosz Polak – New Kansai Sushi Bar Gdańsk
- Mateusz Ruśniak – Like Sushi & Wok Legionowo
- Janusz Sępkowski – MATII Sushi Poznań
- Kamil Skalczyński – Sakana Sushi Bar Katowice
- Kamil Smok – Sakura Sushi Bar Katowice
- Tomasz Stanek – Edo Sushi Bar Kraków
- Paweł Trzaskowski – Wabu Sushi Bar Warszawa
Jury
W jury Finału Polskiego zasiądą:
- Hirotoshi Ogawa – Sędzia WSSI
- Takashi Okamura – Sędzia WSSI
- Wojciech Popow – Prezes Polskiego Stowarzyszenia Kucharzy Sushi
- Alon Than – Mistrz Świata Sushi – World Sushi Cup 2015
- Maciej Nowak – krytyk kulinarny
Zadania konkursowe:
- Przygotowanie Edomae Sushi
zawodnicy będą wcześniej ćwiczyć z Instruktorami WSSI - Część kreatywna
każdy zawodnik przygotowuje minimum 20 kawałków sushi, ale minimum 8 musi być z łososiem norweskim. Ponadto wszystkie kawałki muszą zawierać w sobie ryż. Popisowy kawałek sushi – każdy zawodnik musi przygotować swój popisowy kawałek sushi, swoje własne arcydzieło!
Finał odbędzie się 9 września w godzinach 10.00 – 16.00 w Centrum Techniki Kulinarnej Doram, Grupa Dora Metal w Warszawie, które jest partnerem konkursu.
Nagroda
Nagrodą jest udział w Wielkim Finale Światowym, który odbędzie się w listopadzie w Japonii!
Finaliści dodatkowo zostali zaproszeni do udziału w dwudniowym seminarium organizowanym przez World Sushi Skills Institute. Uczestnicy Seminarium, po zdanym teście, otrzymają Certyfikat International Sushi Proficiency – jest to jedyny uznany i akceptowany na całym świecie oficjalny certyfikat, przyznawany przez japońskie stowarzyszenie sushi.
„Global Sushi Challenge 2015”
Organizatorzy:
Komitet Konkursowy Global Sushi Challenge
- World Sushi Skills Institute
- Norwegian Seafood Council – Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza
Sponsorzy:
- Hasegawa Chemical Industry co., ltd,
- Kewpie Corporation,
- Okamoto Industries, Inc.
- Tako Town,
- Yamasa Corporation
Partnerzy – Polska:
- Dora Metal
- Food Service