0

Halal – gotowi nie tylko na uchodźców.

Mięso halal
Mięso halal
fot. Mat. prasowy

W Warszawie, w Alei Krakowskiej, pojawił się pierwszy sklep z mięsem dozwolonym przez islam.

Nową tendencją na rynku spożywczym są pojawiające się w coraz szerszym asortymencie produkty halal. Tego rodzaju oferta stanowi podstawę zaopatrzenia Harbi Meat, a sam sklep jest nowym miejscem na kulinarnej mapie stolicy.

Halal

lub halaal (arab. حلال, to, co nakazane) – w islamie określenie wszystkiego, co jest dozwolone w świetle szariatu. Przeciwieństwo haram – czynów zabronionych. Słowo to jest zazwyczaj znane jako nazwa muzułmańskiej diety. [LINK]

Rynkową nowością, która coraz częściej pojawia się w zestawieniach i raportach, jest pozyskiwane z uboju rytualnego mięso halal. Ta metoda, w przeciwieństwie do tradycyjnej, niemal całkowicie pozbawia je krwi. Produkt pozyskany w ten sposób jest dużo zdrowszy i smaczniejszy.

Podstawą działalności sklepu Harbi Meat jest wysokiej jakości mięso i jego przetwory. Firma zajmuje się produkcją oraz sprzedażą hurtową i dystrybucją mięsa dla odbiorców na terenie Warszawy i całej Polski. Właściciel prowadzi też sklep mięsny online.

Maho Kazkondu, właściciel sklepu oraz restauracji z produktami halal:

Jakość oferowanego towaru i otwarcie na potrzeby klienta, to praktykowana przez nas polityka biznesowa. Mięso pochodzi od sprawdzonych polskich hodowców, a zatrudniani przez nas fachowcy oraz stosowanie nowoczesnych technologii i urządzeń sprawia, że na stoły Klientów trafiają potrawy z najlepszym w Polsce mięsem.

Nasz pomysł to najwyższej jakości mięso, wstępnie spreparowane i przyprawione. Klient może określić swoje preferencje, a produkt przygotowujemy ściśle wedle zaleconych wskazówek. Żyjemy w dynamicznych czasach, pozwalamy więc odwiedzającym nasz sklep pójść na skróty, oferując gotowe do ugotowania, przyprawione na życzenie produkty na rodzinną kolację lub efektownego grilla z przyjaciółmi.

Oferta halal w Polsce to wciąż swojego rodzaju nowość. Sklep stale poszerza asortyment o produkty przygotowane w tradycyjny sposób, a ofertę reprezentatywnego sklepu przy alei Krakowskiej 123 uzupełnia ta oryginalna koncepcja.

Paleta dostępnych w sprzedaży produktów mięsnych jest szeroka i obejmuje między innymi: wątróbki, udka, szaszłyki i polędwiczki, a specjalnością sklepu jest sezonowana wołowina.

Zasady religii muzułmańskiej w precyzyjny sposób definiują listę dopuszczonych do spożycia gatunków mięsa. Prawo religijne wyklucza z jadłospisu wieprzowinę, a zasady uboju pozostałych zwierząt są ściśle określone. Halal to jednak nie tylko ścisłe przestrzeganie religijnych nakazów. Badania potwierdzają, że mięso przygotowane w taki sposób jest dużo zdrowsze, niż to pochodzące z tradycyjnych ubojni. Zmiana nastawienia wśród konsumentów jest widoczna i klientelę Harbi Meat stanowią nie tylko polscy muzułmanie i wizytujący kraj turyści i biznesmeni reprezentujący kraje islamu. Również Polacy w coraz większym stopniu przekonują się do rozmaitych propozycji bliskowschodniej kuchni.

Harbi Meat - sklep halal
Harbi Meat – sklep halal
fot. Mat. prasowy
25 sierpnia 2017 08:16

Komentarze