Laureaci II edycji akcji „Warszawa od Kuchni”
Finałową galą w „Figaro Park” zakończyła się II edycja akcji rekomendującej warszawskie restauracje „Warszawa od Kuchni”, której celem jest przedstawienie gastronomii, jako produktu turystycznego miasta, zarekomendowanie najlepszych warszawskich restauracji, promowanie regionalnych potraw warszawskich, prezentacja kuchni z różnych regionów Świata, wytyczenie gastronomicznych tras w mieście oraz skierowanie strumienia turystów do miejsc o sprawdzonej renomie.
FILM z gali II edycji akcji “Warszawa od Kuchni”
Akcja odbyła się w trzech etapach.
W pierwszym restauratorzy zgłaszali chęć przystąpienia do akcji, w drugim jurorzy odwiedzali lokale i przesyłali do organizatorów ich recenzje. W trzecim etapie Kapituła akcji wybrała laureatów.
Jurorami akcji byli eksperci z Warszawskiej Izby Przedsiębiorców oraz znamienite osoby ze świata kultury, polityki i mediów, w tym m.in. byli: Ewa Malinowska Grupińska, Piotr Galiński, Hanna Śleszyńska, Grażyna Wolszczak, Jacek Borkowski, Joanna Mróz autorka bloga Froblog.pl, Prezes Warszawskiej Izby Przedsiębiorców Waldemar Piórek, Włodzimierz Czubak znany warszawski cukiernik, przedstawiciel redakcji serwisu Gastrowawa.pl, a także laureaci konkursu portalu naszemiasto.pl na najlepsze danie warszawskie.
Wszyscy laureaci otrzymali równorzędną nagrodę ZŁOTY WIDELEC i godło promocyjne, którym mogą posługiwać się w swoich działaniach promocyjnych, a Stołeczne Biuro Turystki oznaczy na swoich stronach i folderach wyróżnione restauracje.
Dodatkową statuetkę otrzymała restauracja Fiverestaurant mieszcząca się przy ul. Grzybowskiej 5, która zwyciężyła w głosowaniu internautów.
Podczas gali zaprezentowano Projekt Future Concept oraz odbył się wykład pt. „Kryzys od Kuchni” Dariusza Winka Głównego Ekonomisty Banku BGŻ. Wystąpił również Leonid Volodko – pieśniarz, poeta, autor melodii i tekstów. Galę poprowadziła Katarzyna Nowak.
Akcja została zorganizowana przez Warszawską Izbę Przedsiębiorców pod patronatem honorowymPrezydenta m.st. Warszawy oraz Marszałka Województwa Mazowieckiego. Partnerami akcji byli: Bank BGŻ i Stołeczne Biuro Turystyki, a patronami medialnymi: Dziennik Echo Miasta, Portal NaszeMiasto.pl, serwis GastroWawa.pl i Radio KIM.
Laureaci II edycji akcji „Warszawa od Kuchni” 2012
- Bacio Garden, ul. Ciszewskiego 15
- Delicja Polska, ul. Krakowskie Przedmieście 45
- Dos Tacos, al. Jerozolimskie 123A
oraz:
- Figaro Park, al. Zieleniecka 2
- Figaro Bałkany, ul. Walecznych 61
- Fiverestaurant, ul. Grzybowska 5
- Galeria Bali & Buddha Club, ul. Jasna 22
- Gruba Ryba, ul. Kasprzaka 7
- Halka Restauracja po Polsku, ul. Pańska 85
- Krasnodwór, ul. Kocjana 70
- Kresowiak, al. Wilanowska 43C
- Kresowa Hawira, ul. Szkolna 2/4
- British Bulldog Pub w London Steak House, Al. Jerozolimskie 42
- Mozaika, ul. Puławska 53
- Orient Express, ul. Grochowska 56
- Papu, al. Niepodległości 132/136
- Przystanek Chmielna, ul. Chmielna 24
- Stary DOM, ul. Puławska 104/106
- Tamka 43, ul. Tamka 43
- Trattoria Boccone, ul. Kasprzaka 7
- Zielnik Cafe, ul. Odyńca 15
- Miseczka Oshin, ul. Grzybowska 2