0

Mazowieckie przysmaki

Ser Wędzony z Markowej Zagrody - Gospodarstwo Rolne Markowa Zagroda Marek Zalewski z Czernic Borowych (pow. przasnyski)
Ser Wędzony z Markowej Zagrody – Gospodarstwo Rolne Markowa Zagroda Marek Zalewski z Czernic Borowych (pow. przasnyski)
fot. Michał Słaby

Kapituła konkursu Smaki Mazowsza o Laur Marszałka posmakowała i wyróżniła 24 mazowieckie smakołyki.

W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach:

  • wyroby piekarnicze,
  • wyroby cukiernicze,
  • przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego),
  • ryby i przetwory rybne,
  • przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego),
  • produkty mleczarskie,
  • miody,
  • napoje.

Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły brać udziału w rywalizacji.

W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono aż 150 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 24 najlepsze.

Jak powiedział Marszałek Adam Struzik:

Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze.
Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości

Nagrodzeni

Producenci indywidualni:

  • wyroby piekarnicze
    CHLEB NA ZAKWASIE

    Mariola Zgódka z Woli Stanisławowskiej (pow. miński);
    Chleb na zakwasie to chleb pieczony na zakwasie bez dodatku drożdży, z żurawiną i ziarnami   ze słonecznika oraz dyni. Wszystkie produkty używane do produkcji chleba są naturalne i pochodzą z tradycyjnych i zaprzyjaźnionych gospodarstw.
  • wyroby piekarnicze
    DOSINIAK CHLEB ZIOŁOWY (wyróżnienie)
    ,
    Cecylia Nowakowska Koło Gospodyń Dosin (pow. legionowski);
    DOSINIAK chleb ziołowy wytwarzany jest z wysokiej jakości naturalnych produktów. Pieczony jest metodą tradycyjną na zakwasie, a tajemnicą świetnego smaku są aromatyczne zioła i przyprawy.
  • wyroby cukiernicze
    MAKOWIEC ADAMA
    Ewa Sumińska z Janowa Mikołajówki (pow. nowodworski);
    Makowiec Adama, do którego wypieku używane są wysokiej jakości naturalne produkty pochodzące z własnego gospodarstwa. Do jego wyrobu potrzebne są masło śmietankowe, jajka, cukier, mak, miód, rodzynki, orzechy oraz migdały, a także słoiczek własnych powideł śliwkowych. Makowiec jest produktem tradycyjnym i naturalnym.
  • przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego
    KIEŁBASA W KURPIOWSKIM CEBRZE KIEŁSANA
    Klub Żywności Ekskluzywnej „MACICA” Maciej i Karol Kwiatkowscy z Ostrołęki
    Kiełbasa w kurpiowskim cebrze kiełsana to wyjątkowa, podsuszana, tęgokalibrowa kiełbasa, która powstała na bazie najlepszych receptur. Składa się wyłącznie z mięsa wieprzowo-wołowego, a niepowtarzalnego smaku nabiera dzięki typowym dla regionu kurpiowskiego dodatkom.
  • przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego (wyróżnienie)
    PASZTET Z DZICZYZNY
    Koło Gospodyń Wiejskich „CHUDKOZIONKI” z Chudka (pow. ostrołęcki)
    Pasztet z dziczyzny to wyrób, do którego produkcji wykorzystuje się mięso z dzika, sarny oraz dzikiej kaczki. Dodatkowym składnikiem podkreślającym smak są warzywa pochodzące z własnego ogródka. Produkt jest w 100 proc. ekologiczny i naturalny.

    Pasztet z dziczyzny - Koło Gospodyń Wiejskich CHUDKOZIONKI z Chudka (pow. ostrołęcki)
    Pasztet z dziczyzny – Koło Gospodyń Wiejskich CHUDKOZIONKI z Chudka (pow. ostrołęcki)
    fot. Michał Słaby
  • ryby i przetwory rybne
    WĘGORZ WĘDZONY Z RADZIWIŁŁOWA, 

    Dariusz Marcinowski z Radziłłowa Mazowieckiego (pow. żyrardowski)
    Węgorz wędzony z Radziwiłłowa to ryba słodkowodna pochodząca z łowisk rzeki Rawki. Wyjątkowy smak zawdzięcza tradycyjnemu wędzeniu z użyciem drewna olchowego i brzozowego. Konsumenci cenią produkt za niepowtarzalny smak mający swoje źródło w stosowaniu wyłącznie naturalnych surowców bez sztucznych dodatków i konserwantów.

    Węgorz wędzony z Radziwiłłowa - Dariusz Marcinowski z Radziłłowa Mazowieckiego (pow. żyrardowski)
    Węgorz wędzony z Radziwiłłowa – Dariusz Marcinowski z Radziłłowa Mazowieckiego (pow. żyrardowski)
    fot. Michał Słaby
  • ryby i przetwory rybne
    SZCZUPAK FASZEROWANY Z POŁONI (wyróżnienie)
    Koło Gospodyń Wiejskich Połoń (pow. przasnyski)
    Szczupak faszerowany z Połoni. Wszystkie składniki użyte do wytworzenia produktu pochodzą z ekologicznych plantacji. Potrawę cechuję specyficzny i delikatny smak mięsa, a jego smak dodatkowo podkreślają aromatyczne zioła i przyprawy.
  • produkty mleczarskie
    SER KOZI RICOTTA Z WITKOWIZNY
    Krzysztof Michalczuk z Rządzy (pow. miński)
    Ser kozi ricotta z Witkowizny, którego konsystencja jest kremowa i delikatna, a smak i zapach typowe dla tego typu serów. Surowce wykorzystywane do jego produkcji to serwatka pozyskana z sera koziego podpuszczkowego oraz mleka koziego. Wszystkie produkty są pochodzenia naturalnego, a dla polepszenia walorów smakowych dodawany jest ocet jabłkowy.

    Ser kozi ricotta z Witkowizny - Krzysztof Michalczuk z Rządzy (pow. miński)
    Ser kozi ricotta z Witkowizny – Krzysztof Michalczuk z Rządzy (pow. miński)
    fot. Michał Słaby
  • owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego
    GALARETKA Z CZARNEJ PORZECZKI
    Anna Goliszewska z Kawęczyna (pow. garwoliński)
    Galaretka z czarnej porzeczki jest wytwarzana z czarnych porzeczek, które zawierają dużo pektyn i witaminy C. Produkt w 100 proc. jest naturalny o jednolitej, galaretowatej konsystencji, podawany jako deser z przetartych owoców.
  • owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego (wyróżnienie)
    OGÓRKI KISZONE
    Grzegorz Buszkiewicz Koło Gospodyń Wiejskich „Jarzębinki” w Eugeniowie (pow. lipski)
    Ogórki kiszone to produkt naturalny, najwyższej jakości przyrządzany z chrzanem, koprem i zestawem aromatycznych przypraw.
  • miody
    MIÓD RZEPAKOWY (Z KLONEM I WIERZBĄ)

    Bogna i Marcin Milewscy z Legionowa
    Miód rzepakowy (z klonem i wierzbą) jest to miód pszczeli nektarowy – rzepakowy z klonem i wierzbą. Pochodzi z uprawy rzepaku i jest typowym, tradycyjnym miodem pozyskiwanym na Mazowszu. Swoją unikalność zawdzięcza zawartości pyłków roślin, występujących w proekologicznym gospodarstwie, prowadzonym w sposób zrównoważony i przyjazny środowisku.

    Miód rzepakowy (z klonem i wierzbą) - Bogna i Marcin Milewscy z Legionowa
    Miód rzepakowy (z klonem i wierzbą) – Bogna i Marcin Milewscy z Legionowa
    fot. Michał Słaby
  • Miody
    MIÓD WIELOKWIATOWY Z PAWŁOWA (wyróżnienie)
    Przemysław Górlicki z Pawłowa (pow. białobrzeski)
    Miód wielokwiatowy z Pawłowa pozyskiwany jest na terenach oddalonych od zakładów przemysłowych, terenach o tradycyjnym charakterze rolniczym, często ekologicznych. Miód nazywany jest także miodem „tysiąca smaków” ponieważ powstaje z wielu, różnych roślin, zarówno uprawnych, jak i dziko rosnących.

    Miód wielokwiatowy z Pawłowa - Przemysław Górlicki z Pawłowa (pow. białobrzeski)
    Miód wielokwiatowy z Pawłowa – Przemysław Górlicki z Pawłowa (pow. białobrzeski)
    fot. Michał Słaby
  • napoje
    WINO Z CZARNEJ PORZECZKI CYRANECZKA
    Aleksandra i Mariusz Siwińscy z Ceranowa (pow. Sokołowski)
    Wino z czarnej porzeczki Cyraneczka to wino owocowe produkowane z wysokiej jakości naturalnych owoców o wyjątkowym smaku.
  • Napoje
    PORZECZKÓWKA MAGDY (wyróżnienie)

    Magdalena Pietrzak z Gutów (pow. legionowski)
    Porzeczkówka Magdy to nalewka posiadająca lekko czerwoną barwę, przyjemny owocowy aromat oraz krystaliczną przejrzystość. Klarowność trunku osiąga się poprzez odstanie nalewki i dokładną jej filtrację. Produkt wyróżnia esencjonalność smaku.

Producenci rynkowi:

  • wyroby piekarnicze
    CHLEB ŻYTNI NA TRZONIE Z ZIOŁAMI
    Piekarnia Wacyn Ewa Brzezińska, Andrzej Karczewski z Wacyna (pow. radomski)
    Chleb żytni na trzonie z ziołami powstaje dzięki metodzie wielogodzinnej fermentacji zakwasów i ciasta. Najpierw nastawia się zakwas z mąki żytniej i wody, na bazie zaczątku z poprzedniego zakwasu. Potem dodaje się mąkę oraz wodę i całość poddaje się fermentacji. Działanie takie przeprowadza się trzy razy. Zakwas nastawiany jest codziennie na nowo. Do wyfermentowanego, dojrzałego zakwasu dodajemy przewidziany recepturą dodatek mąki żytniej, wody i soli.
  • wyroby piekarnicze
    CHLEB ŻYTNI RAZOWY (wyróżnienie)

    Piekarnia Hanna Milewska z Sońska (pow. ciechanowski)
    Chleb żytni razowy produkowany jest z mąki żytniej razowej typ 2000, na zakwasie, z zastosowaniem pięciofazowego procesu produkcji. Chleb wypiekany jest w piecu ceramicznym. Surowiec pochodzi z młynów zaopatrywanych przez lokalnych rolników.
  • wyroby cukiernicze
    PĄCZKI Z RÓŻANĄ RECEPTURĄ
    P.P.H.U. Pod Różami Ryszard Różański z Jedlni Letnisko (pow. radomski)
    Pączki z różaną konfiturą produkowane bez użycia gotowych mieszanek, ale najwyższej jakości produktów. Dzięki temu wyróżniają się wyjątkowym smakiem i puszystym ciastem.
  • przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego
    KINDZIUK PO SKOŁATOWSKU
    Zakład Usługowo–Produkcyjny WESART ze Skołatowa – Artur Zarzycki (pow. płoński)
    Kindziuk po skołatowsku to twarda, suszona i wędzona wędlina, o podłużnym kształcie i długości 35-40 cm. Struktura zwarta, na przekroju widoczne elementy użytych mięs koloru czerwonobrązowego.
  • przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego
    KABANOSY WIEPRZOWE
    Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa (pow. makowski)
    Kabanosy wieprzowe to cienka, długa kiełbaska, przyrządzona z peklowanego mięsa, starannie suszona i wędzona, z dodatkiem naturalnych przypraw i ziół, które dodają jej smaku i aromatu. Wyróżnia ją jasnoczerwona, sucha i pomarszczona powierzchnia.
  • produkty mleczarskie
    SER WĘDZONY Z MARKOWEJ ZAGRODY
    Gospodarstwo Rolne Markowa Zagroda Marek Zalewski z Czernic Borowych (pow. przasnyski)
    Ser Wędzony z Markowej Zagrody wytwarzany jest metodą tradycyjną zgodnie z niezmienioną od 25 lat recepturą. Ma kształt owalnej bryły, brązowo-złotą barwę po uwędzeniu, z charakterystycznym wzorem odciśniętej siatki w której był wędzony. Do wyrobu sera używane jest wyłącznie najlepszej jakości mleko krowie pochodzące z gospodarstwa Pana Marka Zalewskiego.
  • produkty mleczarskie
    JOGURT TYPU GRECKIEGO (wyróżnienie)
    Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach
    Jogurt typu greckiego – produkt wyróżnia się doskonałym smakiem i konsystencją. Jest gęstszy od tradycyjnego jogurtu naturalnego. Stanowi doskonałą przekąskę. Wystarczy dodać do niego łyżeczkę miodu lub ulubione owoce. Może zostać wykorzystany jako zamiennik majonezu lub kwaśnej śmietany.

    Jogurt typu greckiego - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach
    Jogurt typu greckiego – Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach
    fot. Michał Słaby
  • owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego
    POWIDŁA WIŚNIOWO-JABŁKOWE BEZ DODATKU CUKRU
    Krokus Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk Sp. J. w Pająkowie (pow. zwoleński)
    Powidła wiśniowojabłkowe bez dodatku cukru jest to połączenie owoców oparte na starych przepisach i stosowaniu tradycyjnych metod produkcji. Powidła powstają z połączenia najwyższej jakości specjalnie dobranych odmian owoców, bez dodatku cukru, co czyni produkt zdrowym i nowoczesnym. Przetwory te mają też właściwości zdrowotne i mogą stanowić remedium na bóle stawów i mięśni oraz przyśpieszać regenerację po wysiłku fizycznym.
  • miody
    NADWKRZAŃSKI MIÓD Z DODATKIEM PROPOLISU I PYŁKU KWIATOWEGO
    Adam i Wojciech Piotrkowscy Gospodarstwo Pasieczne z Żuromina (pow. żuromiński)
    Nadwkrzański miód z dodatkiem propolisu i pyłku kwiatowego charakteryzuje się jasnobrązową barwą i specyficznym zapachem propolisu i pyłku kwiatowego, które dodatkowo wzbogacają go o właściwości zdrowotne, lecznicze i odżywcze. Pozyskuje się go w  tradycyjny sposób.
  • napoje
    WINO Z CZARNEJ PORZECZKI  WINNICA DWÓRZNO,
    Wiesław Gowin Gospodarstwo Rolne Dwórzno (pow. żyrardowski)
    Wino z czarnej porzeczki – Winnica Dwórzno ma tę zaletę, że owoce czarnych porzeczek, których używa się do wytwarzania tego wyjątkowego trunku, pochodzą z uprawy na plantacji. Wysoka kwaskowość zrównoważona słodyczą i świeżością owocu dają niepowtarzalne doznania smakowe. Silny smak i aromat dojrzałej czarnej porzeczki świadczy o staranności wykonania wina, przy użyciu jedynie naturalnych metod. Rewelacyjnie komponuje się z drobiem, deserami oraz serami dojrzewającymi.

    Wino z czarnej porzeczki - Wiesław Gowin Gospodarstwo Rolne Dwórzno (pow. żyrardowski)
    Wino z czarnej porzeczki – Wiesław Gowin Gospodarstwo Rolne Dwórzno (pow. żyrardowski)
    fot. Michał Słaby

Smacznego!

21 maja 2019 12:55

Komentarze