Wojciech Modest Amaro otrzymał Grand Prix de l’Art de la Cuisine od Międzynarodowej Akademii Gastronomicznej.
To jedno z najważniejszych wyróżnień w świecie gastronomii.
Académie Internationale de la Gastronomie przyznaje to wyróżnienie od 30 lat.
AIG to stowarzyszenie zrzeszające około 30 akademii gastronomicznych z całego świata. Jest kulinarnym ekspert i doradcą we wszelkich aspektach związanych z gastronomią i sztuką kulinarną. Nagrody przyznaje wybitnym ludziom i instytucjom, które wyróżniają się międzynarodowym poziomem na obszarze danego kraju:
Dla wielkich współczesnych artystów gotowania, których kulinarne mistrzostwo i kreatywność są uznawane na całym świecie.
Wojciech Modest Amaro, właściciel, kucharz i serce (jak sam o sobie mówi) warszawskiego Atelier Amaro otrzymał to wyróżnienie jako pierwszy Polak.
Grand Prix de l’Art de la Cuisine to jego kolejne ważne wyróżnienie.
W ubiegłym roku Wojciech Amaro znalazł się na liście 100 najlepszych kucharzy świata wbieranych przez kapitułę The Best Chef Awards. W 2008 roku AIG uhonorowała go tytułem Chef de L’Avenir – przyznawanego najbardziej utalentowanym młodym szefom przyszłości. A Michelin w 2013 roku swoją pierwszą gwiazdkę w Polsce przyznał właśnie restauracji Amaro.
Atelier Amaro to nie jest zwykłą restauracja, jak nie jest zwykłym kucharzem jej Szef. Jest to pracownia kulinarna, którą Wojciech Modest Amaro uruchomił w 2011. Jak opowiada tu Natura spotyka się z nauką. Tu na nowo odkrywa się i definiuje polską kuchnię.
Filozofia kuchni Amaro oparta jest na stworzonym przez szefa Kalendarzu Natury.
Wyznacza sezonowość z podziałem na 52 tygodnie w roku. Ten rytm bicia serca natury pozwala odszukać niezwykle bogactwo występujące w naturalnym środowisku polskich : rzek, jezior, morza, pól, łąk, zagród, lasów i gór . Tak poznana bioróżnorodność pozwala kreować niezwykłe dania zwane Momentami, które cechuje innowacyjne podejście do gotowania, wykorzystanie zapomnianych produktów i hołd złożony tradycji.
Wojciech Modest Amaro
urodził się w Sosnowcu jako Wojciech Basiura w 1972 roku.
Tam zdobył dyplom technika elektronika, który w kuchni jest mu raczej niepotrzebny (chyba, że popsuł się mikser zwany dziś, nie wiedzieć dlaczego, blenderem). Studiował politologię na Uniwersytecie Śląskim. Praktykował w kuchniach pod okiem takich mistrzów jak Alain Ducasse, Yannick Alléno czy Ferran Adrià. Napisał bardzo popularne książki: Kuchnia Polska XXI wieku” , Natura kuchni polskiej i Heartmade by atelier Amaro. Był jurorem kulinarnego reality show Polsatu Top Chef (2013–2016, 2018) i gospodarzem programu Hell’s Kitchen – Piekielna Kuchnia (2014–2016).
4 lipca 2020 roku otworzył w Zakopanem, przy ul. Kościuszki 18. restaurację Heart by Amaro. Mieści się ona przy ulicy Kościuszki w 5-gwiazdkowym Hotel & SPA Nosalowy Park, w dawnej zabytkowej willi nawiązując do biesiadnego stylu spotkań kojarzonego od lat z zakopiańską bohemą. Ma to być restauracja w formule bistro, biesiadowania czy rodzinnych spotkań. Menu nowego lokalu, nazwane Palce Lizać, oparte jest wyłącznie na produktach ekologicznych.