0

Najlepsze sushi jest w Swarzędzu

I miejsce Adrian Kiersnowski - za nim Piotr Kuc z Warszawy (III miejsce)
I miejsce Adrian Kiersnowski – za nim Piotr Kuc z Warszawy (III miejsce)
fot. Pyza Made in Poland

Ze Swarzędza przyjechał sushicook na finał Sushi Cup w Warszawie i wygrał udział w World Sushi Cup w Japonii.

Zawodnik z Warszawy zajął miejsce na podium. Ale do Japonii nie pojedzie.
Jednakże gratulujemy, bo trzecim być na dziewiętnastu specjalistów od zawijania rybek, to bardzo dobry wynik.

15 czerwca w Centrum Techniki Kulinarnej Dora Metal w Wielkim Finale Poland Sushi Cup 2019 wystartowało 19 najlepszych Zawodników, wybranych w drodze eliminacji! Jury wyłoniło Zwycięzcę, który będzie oficjalnie reprezentował Polskę w World Sushi Cup w dniach 21-23 sierpnia 2019 w Tokio!

W zmaganiach konkursowych wzięło udział 19 finalistów.
Zawodnicy pracowali naprzemiennie w 2 grupach, przy czym żadna z grup nie mogła obserwować siebie nawzajem. Rano, przed oficjalnym rozpoczęciem konkurencji, zawodnicy dokonali losowego wyboru grupy i stanowiska pracy.

Zadania konkursowe oceniało Jury pod nadzorem merytorycznym przedstawiciela World Sushi Skills Institute – Pana Hirotoshi Ogawa.

W skład jury ponadto weszli najlepsi Mistrzowie sushi na świecie. Zwycięzcy lub finaliści poszczególnych edycji World Suhi Cup

  • Alon Than – Przewodniczący Jury, bez prawa przyznawania punktów
  • Iulian Constantin, Rumunia
  • Jorge Dionicio, USA
  • Vladimir Pak, Norwegia
  • Wagner Spadacio, Brazylia

Zawodnicy brali udział w 4 konkurencjach:

  • Sprawianie łososia w japońskim stylu sanmai oroshi. Na tę konkurencje zawodnicy mieli 15 minut. Oprócz właściwego wyfiletowania i przygotowania ryby, należało wykroić jeszcze 10 plasterków fileta do sushi nigiri
  • Sprawianie dorady w japońskim stylu sanmai oroshi. Konkurencja trwała 10 minut (wszyscy zawodnicy zakończyli ją przed czasem). Zadanie było podobne, jak w przypadku łososia.
  • Kompozycja edo-mae, która wg zasad powinna składać się z 35-45 elementów, przy czym jako elementy były liczone również dekoracje itp. Edo-mae to klasyczna forma sushi, rządząca się swoimi zasadami, zatem tu liczyła się wiedza teoretyczna oraz praktyczna. Na przygotowanie zestawu zawodnicy mieli 40 minut
  • Kompozycja kreatywna – tu można było korzystać z dowolnych składników oraz własnych autorskich pomysłów na wykreowanie talerza sushi, który musiał się składać z 35-45 elementów oraz dodatkowych 10 kawałków sushi do degustacji jury i zostać przygotowany w przepisowym czasie 40 minut.

Wyniki

Werdykt jury po zsumowaniu wszystkich punktów w poszczególnych konkurencjach, został ogłoszony przy udziale zawodników, sponsorów, mediów oraz licznych gości.

Brzmiał następująco:

Zwycięzcą Poland Sushi Cup 2019 został

  1. Adrian Kiersnowski ze Swarzędza

    I miejsce Adrian Kiersnowski - za nim Piotr Kuc z Warszawy (III miejsce)
    I miejsce Adrian Kiersnowski – za nim Piotr Kuc z Warszawy (III miejsce)
    fot. Pyza Made in Poland
  2. miejsce
    Kasper Krajewski z Łodzi,

    Kasper Krajewski - II miejsce
    Kasper Krajewski – II miejsce
    fot. Pyza Made in Poland
  3. miejsce
    Piotr Kuc
    z Warszawy.

    Piotr Kuc - III miejsce
    Piotr Kuc – III miejsce
    fot. Pyza Made in Poland

Laureat będzie reprezentował Polskę podczas World Sushi Cup w Tokio, w dniach 21-23 sierpnia.

Pozostali laureaci otrzymali nagrody rzeczowe.
Wszyscy finaliści otrzymali dyplomy oraz upominki od sponsorów.

Alon Than, Przewodniczący Jury

Jestem ogromnie dumny z zawodników i poziomu, jaki reprezentowali. Sam Mistrz Ogawa powiedział, że od jego pierwszej wizyty w Polsce, 4 lata temu, poziom umiejętności polskich sushi szefów bardzo się podniósł. Zawodnicy byli naprawdę bardzo dobrzy. Wygrał najlepszy. Wierzę, że będzie wspaniale reprezentował Polskę podczas światowych finałów. A my zaraz po zmaganiach w Tokio, zaczynamy pracować nad drugą edycją Poland Sushi Cup.

17 czerwca 2019 20:07

Komentarze