Weronika Szpura ze Starej Kornicy wygrała ogólnopolski konkurs Przednówek. Kiedy gotuję to nie marnuję.
Narodowy Instytut Kultury i Dziedzictwa Wsi ogłosił konkurs na przepis kulinarny z wykorzystaniem żywności uchronionej przed wyrzuceniem lub pozostałej z innego posiłku.
Jak podaje Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (ang. Food and Agriculture Organization of the United Nations, FAO)każdego roku wyrzucamy 1,3 mld ton jedzenia, co stanowi, 1/3 żywności produkowanej na świecie. Propagowanie niemarnowania żywności jest więc sprawą bardzo ważną. Konkurs „Przednówek. Kiedy gotuję to nie marnuję” idealnie wpisał się w tę problematykę. Inicjatywa konkursowa może przyczynić się do uświadomienia, żeby nie marnować jedzenia i nie wyrzucać go zbyt pochopnie.
Na konkurs przysłano około 120 zgłoszeń z całej Polski. Wszystkie receptury były bardzo oryginalne. Przeważały wariacje na temat klusek, zapiekanek, omletów i pasztetów – proste i szybkie do przyrządzenia. Konkurs pokazał, że w Polsce najwięcej marnuje się chleba, ziemniaków i bulionu. Prawie każdy przepis zawierał choć jeden z tych składników.
Jacek Żukowski, koordynator projektu:
Warto podkreślić, że byliśmy zaskoczeni jakością nadesłanych fotografii. Sposób podania, kompozycja, nawet oświetlenie – wszystko to na bardzo wysokim poziomie.
Uzasadnienie Jury
Przy ocenie prac braliśmy pod uwagę inwencje twórcze uczestników, zgodność przepisów z celem i ideą konkursu oraz estetykę zdjęć przedstawiających efekt końcowy. Nagrodzone przez nas danie spełniło te kryteria. Jego autorka wykorzystała nie tylko składniki z poprzedniego obiadu, ale typowe dla kuchni przednówkowej zioła.
Weronika Szpura reprezentuje Koło Gospodyń Wiejskich Korniczanki z mazowieckiej miejscowości Stara Kornica w powiecie łosickim.
Na konkurs przygotowała pomarańczowe kluski z kurdybankiem.
Danie to łączy w sobie dwie idee konkursu, niemarnowanie żywności (resztki z obiadu) z tym, co na przednówku można zebrać w przydomowym ogrodzie lub najbliższej okolicy (bluszczyk kurdybanek, pokrzywy).
Pomarańczowe kluski z kurdybankiem
Składniki:
- ugotowane ziemniaki (mogą być pozostałe z obiadu)
- mąka ziemniaczana
- sól
- gotowana marchewka (może być z wywaru na zupę)
- jaja (1 szt. na 0,5 kg przekręconych przez maszynkę ziemniaków i marchewki)
Przygotowanie:
Ziemniaki i marchewkę przekręcić przez maszynkę. Przygotować taką samą ilość marchewki i ziemniaków Masę połączyć, dodać jajo i lekko posolić (trzeba mieć na uwadze to, że do gotowania ziemniaków i marchewki mogła być dodana sól). Zlepić kulę, rozpłaszczyć i zaznaczyć cztery części. Czwartą część wyjąć i dołożyć do pozostałych, a w to miejsce dosypać mąkę ziemniaczaną w takiej ilości, aby wypełniła czwartą część. Zagnieść ciasto i formować kluski (podobnie jak kluski śląskie). Ugotować. Podawać z sałatką z pokrzywy i bluszczyka kurdybanka. Można także przygotować jakieś mięsko. Ozdobić ziołami.
Sałatka z pokrzywy i bluszczyka kurdybanka
- 50 średniej wielkości listków pokrzywy
- 10 średniej wielkości szczypiorków
- 30 gałązek bluszczyka kurdybanka
- 20 średniej wielkości listków sałaty
Sos:
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki oleju słonecznikowego lub lnianego tłoczonego na zimno
- szczypta soli
- szczypta suszonego tymianku
Składniki połączyć.
Przygotować godzinę przed dodaniem do sałatki.
Gratulujemy pomysłu i nagrody.