19 warszawskich restauracji (81 w całym kraju) weźmie udział w akcji „Smak Francji”.
28 stycznia br. francuski Minister Spraw Zagranicznych Laurent Fabius ogłosił listę restauracji biorących udział w drugiej edycji wydarzenia „Goût de France”.
A 21 marca 2016 roku, w wydarzeniu promującym francuską sztukę kulinarną, wybrane restauracje ze 150. krajów na 5 kontynentach wezmą udział w „Goût de France/Good France” czyli Smak Francji.
W Warszawie
zaprezentują się restauracje:
- Atelier Amaro
Agrykola 1
Szef kuchni: Wojciech Amaro - Bistro de Paris
Piłsudskiego 9
Szef kuchni: Michel Moran - Bistro la Cocotte
Mokotowska 12
Szef kuchni: Luc Dernaucourt - Brasserie Warszawska
Górnośląska 24
Szef kuchni: Mateusz Wichrowski - Bubbles
Piłsudskiego 9
Szef kuchni: Tomasz Pydyś - Dom
Mierosławskiego 12
Szef kuchni: Łukasz Andruszkiewicz - Kaskrut
Poznańska 5
Szef kuchni: Piotr Ceranowicz - Le Bistro Rozbrat
Rozbrat 44a
Szef kuchni: Alain Budzyk - L’Enfant terrible
Sandomierska 13
Szef kuchni: Michał Bryś - Le Victoria Brasserie Moderne
Królewska 11
Szef kuchni: Maciej Majewski - Mod
Oleandrów 8
Szef kuchni: Trisno Hamid - Nolita
Wilcza 46
Szef kuchni: Jacek Grochowina - Opasły Tom
Foksal 17
Szef kuchni: Agata Wojda - Restauracja Strefa
Próżna 9
Szef kuchni: Jarosław Walczyk - Senses
Bielańska 12
Szef kuchni: Andrea Camastra - Tamka 43
Tamka 43
Szef kuchni: Arkadiusz Wilamowski - Winosfera
Chłodna 31
Szef kuchni: Jakub Adamczyk - Z57
Zwycięzcòw 57
Szef kuchni: Tomasz Kapturkiewicz - Zest by Kibart
Grójecka 70
Szef kuchni: Paweł Kibart
Skąd taki pomysł?
W 1912 roku Auguste Escoffier, francuski szef kuchni pracujący m.in. dla Césara Ritza w jego restauracjach hotelowych, zapoczątkował „kolacje Epikura”. Czyli to samo menu serwowane tego samego dnia w wielu miastach świata, dla jak największej liczby gości.
Sto lat później, po to, by wesprzeć promocję swojej kuchni i swoich win, Francja (dokładnie Ministerstwo Spraw Zagranicznych oraz Francuska Agencja Rozwoju Turystyki Atout France) postanowiły zainicjować szeroko zakrojony projekt pod hasłem „Smak Francji – Goût de France”.
Projekt skierowany jest do najlepszych szefów kuchni oraz restauratorów ze wszystkich kontynentów. Spośród wszystkich, którzy się zgłoszą, tysiąc wybranych 19 marca 2015 roku serwować będzie kolację à la française. W ten sposób wydarzenie to stanie się przykładem oddziaływania francuskiej sztuki kulinarnej na całym świecie.
Inne polskie miejscowości
biorące udział w akcji:
- Białystok
- Bielsko-Biała
- Busko-Zrój
- Bydgoszcz
- Bytom
- Choczewo
- Dobczyce
- Gdańsk
- Gdynia
- Goczałkowice-Zdrój
- Gródek nad Dunajcem
- Jankowice
- Kalisz
- Karpacz
- Katowice
- Kowale
- Koźmin Wielkopolski
- Kraków
- Krynica-Zdrój
- Lublin
- Łódź
- Olsztyn
- Płock
- Poznań
- Rozogi
- Serock
- Sopot
- Sosnowiec
- Szczyrk
- Toruń
- Trzcianka
- Tychy
- Wiązowna
- Wrocław
Szczegółowa lista lokali: LINK