0

Smak Francji i Warszawa

Ślimak winniczek (Helix pomatia)
Ślimak winniczek – (Helix pomatia)
fot. Kosiarz-PL (Wikimedia)

19 warszawskich restauracji (81 w całym kraju) weźmie udział w akcji „Smak Francji”.

28 stycznia br. francuski Minister Spraw Zagranicznych Laurent Fabius ogłosił listę restauracji biorących udział w drugiej edycji wydarzenia „Goût de France”.

A 21 marca 2016 roku, w wydarzeniu promującym francuską sztukę kulinarną, wybrane restauracje ze 150. krajów na 5 kontynentach wezmą udział w „Goût de France/Good France” czyli Smak Francji.

W Warszawie

zaprezentują się restauracje:

  1. Atelier Amaro
    Agrykola 1
    Szef kuchni: Wojciech Amaro
  2. Bistro de Paris
    Piłsudskiego 9
    Szef kuchni: Michel Moran
  3. Bistro la Cocotte
    Mokotowska 12
    Szef kuchni: Luc Dernaucourt
  4. Brasserie Warszawska
    Górnośląska 24
    Szef kuchni: Mateusz Wichrowski
  5. Bubbles
    Piłsudskiego 9
    Szef kuchni: Tomasz Pydyś
  6. Dom
    Mierosławskiego 12
    Szef kuchni: Łukasz Andruszkiewicz
  7. Kaskrut
    Poznańska 5
    Szef kuchni: Piotr Ceranowicz
  8. Le Bistro Rozbrat
    Rozbrat 44a
    Szef kuchni: Alain Budzyk
  9. L’Enfant terrible
    Sandomierska 13
    Szef kuchni: Michał Bryś
  10. Le Victoria Brasserie Moderne
    Królewska 11
    Szef kuchni: Maciej Majewski
  11. Mod
    Oleandrów 8
    Szef kuchni: Trisno Hamid
  12. Nolita
    Wilcza 46
    Szef kuchni: Jacek Grochowina
  13. Opasły Tom
    Foksal 17
    Szef kuchni: Agata Wojda
  14. Restauracja Strefa
    Próżna 9
    Szef kuchni: Jarosław Walczyk
  15. Senses
    Bielańska 12
    Szef kuchni: Andrea Camastra
  16. Tamka 43
    Tamka 43
    Szef kuchni: Arkadiusz Wilamowski
  17. Winosfera
    Chłodna 31
    Szef kuchni: Jakub Adamczyk
  18. Z57
    Zwycięzcòw 57
    Szef kuchni: Tomasz Kapturkiewicz
  19. Zest by Kibart
    Grójecka 70
    Szef kuchni: Paweł Kibart

Skąd taki pomysł?

W 1912 roku Auguste Escoffier, francuski szef kuchni pracujący m.in. dla Césara Ritza w jego restauracjach hotelowych, zapoczątkował „kolacje Epikura”. Czyli to samo menu serwowane tego samego dnia w wielu miastach świata, dla jak największej liczby gości.

Sto lat później, po to, by wesprzeć promocję swojej kuchni i swoich win, Francja (dokładnie Ministerstwo Spraw Zagranicznych oraz Francuska Agencja Rozwoju Turystyki Atout France) postanowiły zainicjować szeroko zakrojony projekt pod hasłem „Smak Francji – Goût de France”.

Projekt skierowany jest do najlepszych szefów kuchni oraz restauratorów ze wszystkich kontynentów. Spośród wszystkich, którzy się zgłoszą, tysiąc wybranych 19 marca 2015 roku serwować będzie kolację à la française. W ten sposób wydarzenie to stanie się przykładem oddziaływania francuskiej sztuki kulinarnej na całym świecie.

Inne polskie miejscowości

biorące udział w akcji:

  1. Białystok
  2. Bielsko-Biała
  3. Busko-Zrój
  4. Bydgoszcz
  5. Bytom
  6. Choczewo
  7. Dobczyce
  8. Gdańsk
  9. Gdynia
  10. Goczałkowice-Zdrój
  11. Gródek nad Dunajcem
  12. Jankowice
  13. Kalisz
  14. Karpacz
  15. Katowice
  16. Kowale
  17. Koźmin Wielkopolski
  18. Kraków
  19. Krynica-Zdrój
  20. Lublin
  21. Łódź
  22. Olsztyn
  23. Płock
  24. Poznań
  25. Rozogi
  26. Serock
  27. Sopot
  28. Sosnowiec
  29. Szczyrk
  30. Toruń
  31. Trzcianka
  32. Tychy
  33. Wiązowna
  34. Wrocław

Szczegółowa lista lokali: LINK

Mapa restauracji

Ambasada Francji w Polsce

2 lutego 2016 11:40
[fbcomments]