W poszukiwaniu bezpiecznych rozwiązań kulinarnych na Wielkanoc warto wybrać propozycje Restauracji Strefa.
Na ulicy Próżnej przy Placu Grzybowskim znajduje się jedna z najlepszych warszawskich restauracji. Prowadzi ją pan Tadeusz Landa, znany warszawski restaurator, którego wspomnienia dinozaura warszawskiej gastronomii można przeczytać w Kurierze Warszawskim.
W dzisiejszej epidemijnej sytuacji pan Tadeusz oferuje Wielkanoc bez ilosci.
Szukając dań wielkanocnych warto rozważyć tę ofertę.
Zamówienia:
- strefa@restauracjastrefa.pl
- telefonicznie na nr 22 255 08 50
- do 8 Kwietnia .
- odbiór: 11 Kwietnia 10:00 – 16:00
OFERTA ŚWIĄTECZNA
Przystawki (starters)
- Jajka nadziewane awokado i kawiorem keta (1 porcja – 3szt.)
Eggs stuffed with avocado and keta caviar (1 portion – 3 pcs)
20 zł. - Jajka nadziewane z łososiem szczypiorkiem i limonką(1 porcja – 3szt.)
Egg stuffed with salmon, chives and lime (1 portion – 3 pcs)
16 zł. - Jajka faszerowane po polsku (1 porcja – 3szt.)
Eggs stuffed Polish style (1 portion – 3 pcs)
14 zł. - Jajka faszerowane tuńczykiem, kaparami i koperkiem (1 porcja – 3szt.)
Eggs stuffed with tuna, capers and dill (1 portion – 3 pcs)
18 zł - Tymbaliki z kurczaka (1 porcja )
Chicken Tymbaliki (1 portion)
12 zł. - Słone tartoletki nadziewane twarożkiem i wędzonym sumem (3 szt.)
Tartlets stuffed with cottage cheese and smoked catfish (3 pcs)
18 zł. - Voulevant z musem z indyka z suszonym pomidorem i oliwkami
(1 porcja – 4szt.)
Voulevant with turkey mousse with dried tomato and olives (1 portion) 4 pcs
24 zł - Sos tatarski 1 l
Tartar sauce 1 l
30 zł
Mięsa na zimno (cold meats)
- Rolada z boczku 1 kg
Bacon roulade 1 kg
60 zł. - Schab po Warszawsku 1kg
Warsaw style pork 1 kg
130 zł. - Pasztet z dziczyzny z brusznicą 1 kg
Venison pate with cowberry 1 kg
80 zł.
Zupy (soups)
- Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem przepiórczym 1 l.
White borscht with sausage and quail egg 1 l.
40 zł. - Zupa chrzanowo-ziemniaczana z wędzonym żebrem wołowym 1 l.
Horseradish and potato soup with smoked beef rib 1 l.
28 zł.
Sałatki (salads)
- Sałatka jarzynowa 1 kg
Vegetabla salad 1 kg
40 zł. - Sałaty ogrodowe z awokado, jajkiem, edamame i dresingiem limonowym
(1 porcja)
Garden lettuces with avocado, egg, edamame and lime dressing (1 portion)
26 zł. - Sałatka z tuńczykiem, jajkiem, pomidorem cherry i dresingiem szczypiorkowym (1 porcja)
Salad with tuna, egg, cherry tomato and chives dressing (1 portion)
28 zł.
Pieczone mięsa i ryby (baked meat & fish)
- Rolada z Królika z szynką parmeńska z sosem pieczeniowym 1 kg
Rabbit roulade with Parma ham and gravy 1 kg
140 zł. - Łosoś Welington ze szpinakiem i sosem holenderskim 1 kg
Salmon Wellington style with spinach and Hollandaise sauce 1 kg
135 zł. - Pieczeń rzymska z sosem żurkowym 1 kg
Roman roast with sour sauce 1 kg
75 zł.
dania na wynos
Zupy
- Rybna
red curry krewetka, dorsz, ośmiornica
22 zł. - Żurek
jajko mollet, karkówka i boczek sous-vide, ziemniak, chrzan
19 zł.
Dania mączne:
- Gnocchi ziemniaczane
emulsja szałwiowa, parmezan, suszony pomidor
25 zł. - Pierogi z gęsiną
veloute rozmarynowy, wiśnia, pistacje
25 zł. - Rostti
poche, łosoś gravlax, śmietana
25 zł.
Brioche
- Łopatka wieprzowa
cebula, ogórek, chipotle, coleslaw
22 zł. - Krewetka
awokado, ogórek, mango, sezam
26 zł. - Schab
panko, jajko, duszona kapusta
24 zł.
Dania główne
- Karkówka sous-vide
jus tymiankowy, puree truflowe, topinambur, dynia
39 zł. - Kurczak supreme sous-vide
sos orzechowy, groszek, spring Rolls
34 zł. - Ryba z sieci
zapytaj z czym podajemy (cena dnia uzależniona od gatunku ryby)
Desery
- Torcik czekoladowy
kawa, wiśnia, orzech laskowy, kakao
20 zł. - Beza
mascarpone malinowe, bergamotka, gruszka, malina
18 zł. - Deska serów
kozi ser, bursztyn, gorgonzola, szafir, Pecorino, orzechy, domowa konfitura, grisini
40 zł.
Ocena kuchni
Ta restauracja w naszej ocenie zasługuje na: