0

Tajemnice truskawek

Dziewczyna z truskawkami
Dziewczyna z truskawkami
fot. Nathan Cowley (pexels.com)

Truskawek nie powinno się przechowywać dłużej niż 1-2 dni. Nie należy ich wkładać do lodówki.

Kucharze tłumaczą, że choć truskawki dojrzewające pod folią zachęcają do zakupu rozmiarem, kształtem i intensywnym kolorem, to smakują nijako. Dlatego też warto wybierać te truskawki, które rosły bezpośrednio na słońcu. Wtedy są słodkie i pachnące.

Truskawek nie powinniśmy przechowywać dłużej niż jeden dzień – i nie w lodówce, tylko na świeżym powietrzu. Nadwyżkę owoców warto przerobić na koktajle, musy lub w całości zamrozić. Po zakupie, zamiast pakować je do foliówek, warto wykorzystać do tego drewnianą łubiankę wielokrotnego użytku.

Truskawka
Truskawka – pyszna
fot. Engin Akyurt (pexels.com)

Zdaniem kucharzy najlepsze w smaku są truskawki równomiernie ubarwione.
Kiedy natomiast owoce mają przebarwienia, są blade lub zielone, to znak, że mogą być kwaśne i niedojrzałe.

Z kolei nieregularne kształty czy wybrzuszenia, to efekt błędów przy zapylaniu, ale bez obawy – jeśli owoce dojrzewały na słońcu i mają ładny kolor, to również będą bardzo słodkie. Trzeba jednak uważać na wgniecenia czy obicia, bowiem są to miejsca, w których może wytworzyć się pleśń.

Davida Gaboriaud, kucharz, podróżnik:

Mam kilka patentów na to, żeby sprawdzić, czy truskawki są dobre. Jak owoc był na słońcu, to będzie miał więcej słodyczy, a mniej wody, te truskawki będą mniejsze, ale jędrne, będą po prostu słodsze.

Davida Gaboriaud - kucharz, podróżnik
Davida Gaboriaud – kucharz, podróżnik
fot. Agencja Newseria
18 czerwca 2019 21:23