Co trzeci Polak wyrzuca jedzenie na śmietnik. W koszu najczęściej ląduje wędlina i pieczywo.
Niemal 1/3 Polaków przyznaje się, że zdarza im się wyrzucać żywność.
Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są wędliny, pieczywo i warzywa. To dane z najnowszego raportu „Nie marnuj jedzenia 2016” opracowanego przez Federację Polskich Banków Żywności.
16 października obchodzimy Światowy Dzień Żywności – coroczne święto, podczas którego warto uświadomić sobie, jak dużo jedzenia wyrzucamy każdego dnia i jak to ograniczyć. Tegoroczne działania Banków Żywności zostały objęte mecenatem firmy IKEA.
Co wyrzucamy?
Z raportu wynika, że badani Polacy wśród najczęściej wyrzucanych produktów wskazują kolejno:
- wędliny (43%),
- pieczywo (36%),
- warzywa (32%),
- owoce (27%),
- jogurty (23%),
- ziemniaki (20%),
- mięso (17%),
- mleko (17%),
- ser (12%),
- ryby (8%),
- dania gotowe (8%)
- oraz jaja (4%).
Dlaczego wyrzucamy?
Z kolei wśród najczęściej wymienianych przyczyn wyrzucania żywności są:
- przegapienie terminu przydatności do spożycia – 38%,
- zbyt duże zakupy – 15%,
- zbyt duże porcje posiłków – 13%,
- niewłaściwe przechowywanie żywności – 11%,
- zakup złego jakościowo produktu – 9%,
- produkt lub danie jest niesmaczne – 6%,
- brak pomysłów na wykorzystywania resztek – 3%,
- brak listy zakupów – 2%
Oznacza to, że przyczyną takiej sytuacji nie jest zła wola Polaków, ale ich nieświadomość dotycząca niemarnowania żywności.
Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności, podkreśla:
Wyrzucanie jedzenia to bardzo ważny problem pojawiający na co dzień w każdym polskim domu. Chcemy uświadomić i edukować Polaków, jak w prosty sposób ograniczyć wyrzucanie wędlin, warzyw, owoców czy resztek z obiadu
CBOS w tegorocznych badaniach „Deklaracje Polaków dotyczące marnowania żywności” wskazuje, że wyrzucanie żywności zdarza się częściej osobom bardziej zamożnym oraz zajmującym wysokie stanowiska. To w zdecydowanie mniejszym stopniu dotyczy osób starszych i tych o niższym poziomie dochodów. Ponadto Polacy deklarują, że wyrzucają mniej jedzenia niż w 2005 roku, co może świadczyć o skuteczności realizowanych kampanii społecznych zachęcających do prawidłowego postępowania z żywnością.
W Polsce o pełne wykorzystanie produktów spożywczych walczą Banki Żywności. Tworzą system, w którym wszelkie nadwyżki, dzięki hojności darczyńców, mogą być błyskawicznie przekazane osobom najbardziej potrzebującym. Banki Żywności to również sztab ekspertów, którzy o zdrowym odżywianiu, ale i o smacznej kuchni wiedzą wszystko. Zbiórki jedzenia w sklepach organizowane przez Banki Żywności kilka razy do roku pozwalają dziesiątkom tysięcy Polaków pokazać swe wielkie serca i podzielić się zakupami tak, by zaspokoiły głód ludzi żyjących w trudnych warunkach.
Z okazji Światowego Dnia Żywności Banki Żywności zorganizują ponad 25 wydarzeń specjalnych w całej Polsce. Będą to happeningi, warsztaty kulinarne oraz zbieranie jabłek w sadach. Wydarzenia są organizowane z myślą o dzieciach i młodzieży, aby zmieniać nawyki i zachęcać do ograniczania marnowania żywności oraz odżywiać się prawidłowo.