0

XXI Festiwal Nauki SGGW

Logo Festiwalu Nauki SGGW
fot. SGGW

Festiwal Nauki to impreza, która już drugie dziesięciolecie cieszy się powodzeniem wśród dorosłych i dzieci zainteresowanych światem i nauką.

Poszczególne spotkania, warsztaty i lekcje pokazowe prowadzone przez naukowców i badaczy odbywają się w ich macierzystych jednostkach – na uniwersytetach, w laboratoriach, centrach badawczych.

XXI Festiwal Nauki
22.09 – 1.10.2017

Ciekawe wykłady

Wydział Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji SGGW,
ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr 32

  1. Sylwetka ciała a dieta
    25.09, godz. 17:00
    Prowadzący opowie o wpływie sylwetki ciała na psychikę człowieka i sposób żywienia. Uczestnicy przeprowadzą także pomiary antropometryczne: każdy określi typ swojej sylwetki i dobierze właściwy sposób żywienia.
    prowadzenie: M. Górnicka, M. Pilska, J. Frąckiewicz, A. Ciecierska
    proponowany wiek uczestników: 19–45 lat
    zapisy od 18.09 mailowo: hanna_wysocka@sggw.pl
    uwagi:
    obowiązuje ubranie łatwe do odsłonięcia łokci, kolan, bocznych części tułowia
  1. Owocowy kawior, mrożona piana i… – poznaj hydrokoloidy w żywności
    26.09, godz. 17:00
    Prowadzący przybliży uczestnikom pojęcie hydrokoloidów, czyli dodatków do żywności oraz ich niezwykłe możliwości zastosowania w kuchni. Uczestnicy zbadają ich właściwości żelujące i pianotwórcze, przygotują m.in. kawior i pianę z soku/kawy/herbaty/mleka.
    prowadzenie: A. Sadowska, R. Rakowska, K. Najman
    proponowany wiek uczestników: od 16 lat
    zapisy od 18.09 mailowo: hanna_wysocka@sggw.pl
  1. Na tropie syntetycznych barwników w żywności
    27.09, godz. 17:00
    Warsztaty obejmują następujące zagadnienia: barwniki w żywności, ich właściwości i funkcje, uregulowania prawne, warunki stosowania, opinie i ocena EFSA. Uczestnicy dowiedzą się też, w jaki sposób wykrywa się obecność syntetycznych barwników w napojach, słodyczach, deserach itp.
    prowadzenie: E. Wierzbicka, K. Kozłowska
    proponowany wiek uczestników: od 15 lat
    zapisy od 18.09 mailowo: hanna_wysocka@sggw.pl

Katedra Inżynierii Żywności i Organizacji Produkcji SGGW
ul. Nowoursynowska 159c, budynek nr nr 32

  1. Opracowywanie schematów produkcji żywności
    30.09 godz. 9:30
    Wykorzystując system komputerowy wspomagania projektowania (CAD), uczestnicy warsztatów spróbują opracować kilka schematów produkcji artykułów spożywczych zgodnie ze wskazówkami prowadzącego.
    prowadzenie: D. Piotrowski
    proponowany wiek uczestników: 14-30 lat
    zapisy od 18.09 mailowo: dariusz_piotrowski@sggw.pl

Wydział Nauk Społecznych SGGW,
ul. Nowoursynowska 166, budynek nr 4

  1. Badania opinii publicznej „od kuchni” – warsztaty socjologiczne
    26.09, godz. 16:30
    Uczestnicy warsztatów poznają tajniki procesu realizacji badań sondażowych, a przy użyciu profesjonalnego oprogramowania statystycznego będą mogli zweryfikować własne hipotezy badawcze.
    prowadzenie: R. Boguszewski
    proponowany wiek uczestników: 16-19 lat
    zapisy od 18.09 mailowo: agnieszka_maj@sggw.pl
  2. Kontakty lekarzy i firm farmaceutycznych – zagrożenia czy zysk dla pacjenta?
    26.09, godz. 18:00
    Prezenty, kolacje, konferencje – czy lekarzowi opłaca się przyjmować je od firm farmaceutycznych? Jaką korzyść mają z tego lekarze, a jaką pacjenci? Co tracą lekarze i co tracą pacjenci?
    prowadzenie: M. Makowska, M, Piotrowska
    proponowany wiek uczestników: od 16 lat
  3. Wielki (nieznany) „Mały Przegląd”
    28.09 godz. 17:30
    „Mały Przegląd” to pismo dla dzieci wymyślone i zainicjowane przez Janusza Korczaka. W latach 1926-39 było pisane i redagowane przez dzieci i młodzież. O czym pisały przedwojenne dzieci?
    prowadzenie: A. Landau-Czajka
    proponowany wiek uczestników: od 16 lat
  4. Kot w II RP – domownik czy zabawka dla dzieci?
    28.09 godz. 18:30
    Analiza listów zamieszczonych w „Małym Przeglądzie” (1926-39) daje doskonały obraz tego, czym był kot w przedwojennym gospodarstwie domowym, jak był traktowany: jako domownik czy zwierzę użytkowe?
    prowadzenie: A. Landau-Czajka
    proponowany wiek uczestników: od 16 lat
  5. „Niebezpieczni inni” – wygląd zewnętrzny a uprzedzenia społeczne
    29.09 godz. 16:30
    Miniwykład i warsztaty na temat tego, dlaczego stereotypy i uprzedzenia często koncentrują się wokół wyglądu zewnętrznego.
    prowadzenie: A. Maj
    proponowany wiek uczestników: od 16 lat
  6. Warsztat robienia pomocy edukacyjnych dla dzieci w wieku przedszkolnym
    29.09, godz. 17:30
    Warsztaty dla osób, które chciałyby samodzielnie stworzyć niepowtarzalne pomoce edukacyjne. Obejmują naukę szycia ręcznego i robienia na szydełku oraz wykład o specyfice rozwoju dzieci przedszkolnych.
    prowadzenie: M. Bielecka
    proponowany wiek uczestników: od 16 lat
  7. Mobbing jako patologia działania zespołowego w instytucjach
    27.09, godz. 18:00
    Podczas wykładu wyjaśnione zostaną najistotniejsze uwarunkowania mobbingu, które pozwolą właściwie zinterpretować tę specyficzną formę patologii działania zespołowego.
    prowadzenie: J. Wyleżałek
    proponowany wiek uczestników: od 17 lat

Wydział Medycyny Weterynaryjnej SGGW,
ul.
Nowoursynowska 159, budynek nr 24

  1. Anatomia radiologiczna ssaków i ptaków
    28.09, godz. 16:00
    Słuchacze poznają zagadnienia dotyczące anatomii ssaków i ptaków na podstawie obrazów radiologicznych.
    prowadzenie: B. Bartyzel
    proponowany wiek uczestników: od 12 lat, zapraszamy szczególnie uczniów techników weterynaryjnych i innych szkół ponadgimnazjalnych
  2. Ciekawy świat zwierząt
    30.09, godz. 13:00-16:00
    Szkielety, ciekawe owady, sprytne pasożyty, pracowite krwinki, laboratorium chemika, pomiary tętna i EKG, szpital dla pluszaków i wiele innych atrakcji dla wszystkich miłośników zwierząt.
    prowadzenie: M. Chłopecka, , M. Mendel, N. Dziekan, M. Gajewska, W. Karlik, A. Cywińska, B. Bartyzel, K. Barszcz, P. Górski , J. Bartosik, A. Majewska, M. Milczarek, A. Miśkiewicz, T. Sadkowski, F. Pankowski
    proponowany wiek uczestników: 4–15 lat

SGGW

20 września 2017 09:59
[fbcomments]