Kapituła konkursu Smaki Mazowsza o Laur Marszałka posmakowała i wyróżniła 24 mazowieckie smakołyki.
W konkursie wzięli udział zarówno przedsiębiorcy, jak i producenci indywidualni, którzy rywalizowali w ośmiu kategoriach:
- wyroby piekarnicze,
- wyroby cukiernicze,
- przetwory mięsne (produkty pochodzenia zwierzęcego),
- ryby i przetwory rybne,
- przetwory owocowe i warzywne (produkty pochodzenia roślinnego),
- produkty mleczarskie,
- miody,
- napoje.
Każdy uczestnik mógł zaprezentować tylko jeden produkt, a specjały nagrodzone w poprzednich edycjach nie mogły brać udziału w rywalizacji.
W tegorocznej edycji do konkursu zgłoszono aż 150 produktów, z których komisja konkursowa wybrała 24 najlepsze.
Jak powiedział Marszałek Adam Struzik:
Ten konkurs pokazuje, jak bogatą tradycję kulinarną ma Mazowsze.
Sama nagroda to nie tylko wyróżnienie dla producenta, ale też pewnego rodzaju gwarancja dla konsumenta, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości
Nagrodzeni
Producenci indywidualni:
- wyroby piekarnicze
CHLEB NA ZAKWASIE
Mariola Zgódka z Woli Stanisławowskiej (pow. miński);
Chleb na zakwasie to chleb pieczony na zakwasie bez dodatku drożdży, z żurawiną i ziarnami ze słonecznika oraz dyni. Wszystkie produkty używane do produkcji chleba są naturalne i pochodzą z tradycyjnych i zaprzyjaźnionych gospodarstw.
- wyroby piekarnicze
DOSINIAK CHLEB ZIOŁOWY (wyróżnienie),
Cecylia Nowakowska Koło Gospodyń Dosin (pow. legionowski);
DOSINIAK chleb ziołowy wytwarzany jest z wysokiej jakości naturalnych produktów. Pieczony jest metodą tradycyjną na zakwasie, a tajemnicą świetnego smaku są aromatyczne zioła i przyprawy.
- wyroby cukiernicze
MAKOWIEC ADAMA
Ewa Sumińska z Janowa Mikołajówki (pow. nowodworski);
Makowiec Adama, do którego wypieku używane są wysokiej jakości naturalne produkty pochodzące z własnego gospodarstwa. Do jego wyrobu potrzebne są masło śmietankowe, jajka, cukier, mak, miód, rodzynki, orzechy oraz migdały, a także słoiczek własnych powideł śliwkowych. Makowiec jest produktem tradycyjnym i naturalnym.
- przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego
KIEŁBASA W KURPIOWSKIM CEBRZE KIEŁSANA
Klub Żywności Ekskluzywnej „MACICA” Maciej i Karol Kwiatkowscy z Ostrołęki
Kiełbasa w kurpiowskim cebrze kiełsana to wyjątkowa, podsuszana, tęgokalibrowa kiełbasa, która powstała na bazie najlepszych receptur. Składa się wyłącznie z mięsa wieprzowo-wołowego, a niepowtarzalnego smaku nabiera dzięki typowym dla regionu kurpiowskiego dodatkom.
- przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego (wyróżnienie)
PASZTET Z DZICZYZNY
Koło Gospodyń Wiejskich „CHUDKOZIONKI” z Chudka (pow. ostrołęcki)
Pasztet z dziczyzny to wyrób, do którego produkcji wykorzystuje się mięso z dzika, sarny oraz dzikiej kaczki. Dodatkowym składnikiem podkreślającym smak są warzywa pochodzące z własnego ogródka. Produkt jest w 100 proc. ekologiczny i naturalny.
- ryby i przetwory rybne
WĘGORZ WĘDZONY Z RADZIWIŁŁOWA,
Dariusz Marcinowski z Radziłłowa Mazowieckiego (pow. żyrardowski)
Węgorz wędzony z Radziwiłłowa to ryba słodkowodna pochodząca z łowisk rzeki Rawki. Wyjątkowy smak zawdzięcza tradycyjnemu wędzeniu z użyciem drewna olchowego i brzozowego. Konsumenci cenią produkt za niepowtarzalny smak mający swoje źródło w stosowaniu wyłącznie naturalnych surowców bez sztucznych dodatków i konserwantów.
- ryby i przetwory rybne
SZCZUPAK FASZEROWANY Z POŁONI (wyróżnienie)
Koło Gospodyń Wiejskich Połoń (pow. przasnyski)
Szczupak faszerowany z Połoni. Wszystkie składniki użyte do wytworzenia produktu pochodzą z ekologicznych plantacji. Potrawę cechuję specyficzny i delikatny smak mięsa, a jego smak dodatkowo podkreślają aromatyczne zioła i przyprawy.
- produkty mleczarskie
SER KOZI RICOTTA Z WITKOWIZNY
Krzysztof Michalczuk z Rządzy (pow. miński)
Ser kozi ricotta z Witkowizny, którego konsystencja jest kremowa i delikatna, a smak i zapach typowe dla tego typu serów. Surowce wykorzystywane do jego produkcji to serwatka pozyskana z sera koziego podpuszczkowego oraz mleka koziego. Wszystkie produkty są pochodzenia naturalnego, a dla polepszenia walorów smakowych dodawany jest ocet jabłkowy.
- owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego
GALARETKA Z CZARNEJ PORZECZKI
Anna Goliszewska z Kawęczyna (pow. garwoliński)
Galaretka z czarnej porzeczki jest wytwarzana z czarnych porzeczek, które zawierają dużo pektyn i witaminy C. Produkt w 100 proc. jest naturalny o jednolitej, galaretowatej konsystencji, podawany jako deser z przetartych owoców.
- owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne; produkty pochodzenia roślinnego (wyróżnienie)
OGÓRKI KISZONE
Grzegorz Buszkiewicz Koło Gospodyń Wiejskich „Jarzębinki” w Eugeniowie (pow. lipski)
Ogórki kiszone to produkt naturalny, najwyższej jakości przyrządzany z chrzanem, koprem i zestawem aromatycznych przypraw.
- miody
MIÓD RZEPAKOWY (Z KLONEM I WIERZBĄ)
Bogna i Marcin Milewscy z Legionowa
Miód rzepakowy (z klonem i wierzbą) jest to miód pszczeli nektarowy – rzepakowy z klonem i wierzbą. Pochodzi z uprawy rzepaku i jest typowym, tradycyjnym miodem pozyskiwanym na Mazowszu. Swoją unikalność zawdzięcza zawartości pyłków roślin, występujących w proekologicznym gospodarstwie, prowadzonym w sposób zrównoważony i przyjazny środowisku.
- Miody
MIÓD WIELOKWIATOWY Z PAWŁOWA (wyróżnienie)
Przemysław Górlicki z Pawłowa (pow. białobrzeski)
Miód wielokwiatowy z Pawłowa pozyskiwany jest na terenach oddalonych od zakładów przemysłowych, terenach o tradycyjnym charakterze rolniczym, często ekologicznych. Miód nazywany jest także miodem „tysiąca smaków” ponieważ powstaje z wielu, różnych roślin, zarówno uprawnych, jak i dziko rosnących.
- napoje
WINO Z CZARNEJ PORZECZKI CYRANECZKA
Aleksandra i Mariusz Siwińscy z Ceranowa (pow. Sokołowski)
Wino z czarnej porzeczki Cyraneczka to wino owocowe produkowane z wysokiej jakości naturalnych owoców o wyjątkowym smaku.
- Napoje
PORZECZKÓWKA MAGDY (wyróżnienie)
Magdalena Pietrzak z Gutów (pow. legionowski)
Porzeczkówka Magdy to nalewka posiadająca lekko czerwoną barwę, przyjemny owocowy aromat oraz krystaliczną przejrzystość. Klarowność trunku osiąga się poprzez odstanie nalewki i dokładną jej filtrację. Produkt wyróżnia esencjonalność smaku.
Producenci rynkowi:
- wyroby piekarnicze
CHLEB ŻYTNI NA TRZONIE Z ZIOŁAMI
Piekarnia Wacyn Ewa Brzezińska, Andrzej Karczewski z Wacyna (pow. radomski)
Chleb żytni na trzonie z ziołami powstaje dzięki metodzie wielogodzinnej fermentacji zakwasów i ciasta. Najpierw nastawia się zakwas z mąki żytniej i wody, na bazie zaczątku z poprzedniego zakwasu. Potem dodaje się mąkę oraz wodę i całość poddaje się fermentacji. Działanie takie przeprowadza się trzy razy. Zakwas nastawiany jest codziennie na nowo. Do wyfermentowanego, dojrzałego zakwasu dodajemy przewidziany recepturą dodatek mąki żytniej, wody i soli.
- wyroby piekarnicze
CHLEB ŻYTNI RAZOWY (wyróżnienie)
Piekarnia Hanna Milewska z Sońska (pow. ciechanowski)
Chleb żytni razowy produkowany jest z mąki żytniej razowej typ 2000, na zakwasie, z zastosowaniem pięciofazowego procesu produkcji. Chleb wypiekany jest w piecu ceramicznym. Surowiec pochodzi z młynów zaopatrywanych przez lokalnych rolników.
- wyroby cukiernicze
PĄCZKI Z RÓŻANĄ RECEPTURĄ
P.P.H.U. Pod Różami Ryszard Różański z Jedlni Letnisko (pow. radomski)
Pączki z różaną konfiturą produkowane bez użycia gotowych mieszanek, ale najwyższej jakości produktów. Dzięki temu wyróżniają się wyjątkowym smakiem i puszystym ciastem.
- przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego
KINDZIUK PO SKOŁATOWSKU
Zakład Usługowo–Produkcyjny WESART ze Skołatowa – Artur Zarzycki (pow. płoński)
Kindziuk po skołatowsku to twarda, suszona i wędzona wędlina, o podłużnym kształcie i długości 35-40 cm. Struktura zwarta, na przekroju widoczne elementy użytych mięs koloru czerwonobrązowego.
- przetwory mięsne, produkty pochodzenia zwierzęcego
KABANOSY WIEPRZOWE
Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski z Karniewa (pow. makowski)
Kabanosy wieprzowe to cienka, długa kiełbaska, przyrządzona z peklowanego mięsa, starannie suszona i wędzona, z dodatkiem naturalnych przypraw i ziół, które dodają jej smaku i aromatu. Wyróżnia ją jasnoczerwona, sucha i pomarszczona powierzchnia.
- produkty mleczarskie
SER WĘDZONY Z MARKOWEJ ZAGRODY
Gospodarstwo Rolne Markowa Zagroda Marek Zalewski z Czernic Borowych (pow. przasnyski)
Ser Wędzony z Markowej Zagrody wytwarzany jest metodą tradycyjną zgodnie z niezmienioną od 25 lat recepturą. Ma kształt owalnej bryły, brązowo-złotą barwę po uwędzeniu, z charakterystycznym wzorem odciśniętej siatki w której był wędzony. Do wyrobu sera używane jest wyłącznie najlepszej jakości mleko krowie pochodzące z gospodarstwa Pana Marka Zalewskiego.
- produkty mleczarskie
JOGURT TYPU GRECKIEGO (wyróżnienie)
Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Siedlcach
Jogurt typu greckiego – produkt wyróżnia się doskonałym smakiem i konsystencją. Jest gęstszy od tradycyjnego jogurtu naturalnego. Stanowi doskonałą przekąskę. Wystarczy dodać do niego łyżeczkę miodu lub ulubione owoce. Może zostać wykorzystany jako zamiennik majonezu lub kwaśnej śmietany.
- owoce, warzywa, przetwory owocowe i warzywne, produkty pochodzenia roślinnego
POWIDŁA WIŚNIOWO-JABŁKOWE BEZ DODATKU CUKRU
Krokus Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk Sp. J. w Pająkowie (pow. zwoleński)
Powidła wiśniowo–jabłkowe bez dodatku cukru jest to połączenie owoców oparte na starych przepisach i stosowaniu tradycyjnych metod produkcji. Powidła powstają z połączenia najwyższej jakości specjalnie dobranych odmian owoców, bez dodatku cukru, co czyni produkt zdrowym i nowoczesnym. Przetwory te mają też właściwości zdrowotne i mogą stanowić remedium na bóle stawów i mięśni oraz przyśpieszać regenerację po wysiłku fizycznym.
- miody
NADWKRZAŃSKI MIÓD Z DODATKIEM PROPOLISU I PYŁKU KWIATOWEGO
Adam i Wojciech Piotrkowscy Gospodarstwo Pasieczne z Żuromina (pow. żuromiński)
Nadwkrzański miód z dodatkiem propolisu i pyłku kwiatowego charakteryzuje się jasnobrązową barwą i specyficznym zapachem propolisu i pyłku kwiatowego, które dodatkowo wzbogacają go o właściwości zdrowotne, lecznicze i odżywcze. Pozyskuje się go w tradycyjny sposób.
- napoje
WINO Z CZARNEJ PORZECZKI – WINNICA DWÓRZNO,
Wiesław Gowin Gospodarstwo Rolne Dwórzno (pow. żyrardowski)
Wino z czarnej porzeczki – Winnica Dwórzno ma tę zaletę, że owoce czarnych porzeczek, których używa się do wytwarzania tego wyjątkowego trunku, pochodzą z uprawy na plantacji. Wysoka kwaskowość zrównoważona słodyczą i świeżością owocu dają niepowtarzalne doznania smakowe. Silny smak i aromat dojrzałej czarnej porzeczki świadczy o staranności wykonania wina, przy użyciu jedynie naturalnych metod. Rewelacyjnie komponuje się z drobiem, deserami oraz serami dojrzewającymi.