0

Najchętniej jadamy w fast foodach

Fast food
Fast food – Szybkie jedzenie
fot. New Mexico Dietitia

Najczęściej odwiedzaną przez warszawiaków restauracją jest McDonald’s, ale najczęściej polecaną – „U Szwejka”. Najbardziej lubimy kuchnię polską – wynika z raportu VII edycji projektu Warsaw Watch, przygotowywanej przez agencję SW Research.

Za najlepszą warszawską restaurację został uznany sieciowy Sphinx (10 proc. wskazań). Na kolejnym miejscu uplasowała się restauracja „U Szwejka” (9 proc.). Lokal mieszczący się przy placu Konstytucji jest za to najczęściej polecanym w stolicy (70 proc. klientów poleciłoby go znajomym). Podium zamyka fast food KFC, z 8 procentami głosów.

Pod względem liczby odwiedzin danego lokalu, bezkonkurencyjne okazały się restauracje szybko serwujące jedzenie – McDonald’s i KFC (odpowiednio 72 i 71 proc. wskazań). Nieco mniej głosów zdobyła Pizza Hut – 63 procent.

Na przeciwległym biegunie popularności znalazły się knajpy Vapiano oraz Wiking – odwiedziło je odpowiednio 6 i 5 procent respondentów. Z zaprezentowanych danych można wyciągnąć wniosek, że najpopularniejsze są lokale szybkiej obsługi, które są stosunkowo tanie, a wciąż małym zainteresowaniem cieszą się lokale ekskluzywne, serwujące np. sushi czy slow food.

Agencja Badań Rynku i Opinii SW Research zapytała respondentów o preferencje kulinarne w kontekście kuchni narodowych. Kuchnia polska zdobyła najwięcej głosów, aż 77 procent. Na dalszych pozycjach uplasowały się dania kuchni włoskiej, chińskiej i meksykańskiej (56, 46 i 25 proc. wskazań). Niewielu zwolenników mają kuchnie: arabska i hiszpańska (odpowiednio: 11 i 7 proc.). Wydaje się, że mniej popularne smaki mają mniejsze szanse, by przypaść do gustu mieszkańcom Warszawy, im bardziej egzotyczne jedzenie, tym jego popularność jest mniejsza.

Ankietowani SW Research wskazali, że najczęściej jadają w pracy drugie śniadanie- 75 procent oraz obiad – 46 procent wskazań. Respondenci w pracy bardzo rzadko jedzą kolację – na ten posiłek wskazało tylko 5 procent badanych. Jakiego rodzaju potrawy cieszą się największą popularnością? Okazuje się, że te przygotowywane w domu – 68 procent wskazało tę właśnie odpowiedź. Natomiast 28 procent osób woli gotowe, kupowane jedzenie. Dlaczego? Co do tego nie było wątpliwości – jest to dla ankietowanych najwygodniejsze (odpowiedź 71 proc. badanych) i najszybsze (61 proc. głosów). Tylko część osób jada potrawy zamówione na wynos i z cateringu – po 21 procent wskazań.

Badanie zostało przeprowadzone od 10 do 14 października 2012 metodą internetowych zestandaryzowanych wywiadów kwestionariuszowych (CAWI) przez agencję SW Research. Próba badawcza miała charakter losowy. Operatem losowania był panel internetowy SWpanel.pl, do udziału w badaniu zaproszono osoby w wieku od 16 do 67 lat. Zebrano łącznie 500 w pełni wypełnionych kwestionariuszy, a dopuszczalny błąd statystyczny w badaniu nie przekraczał 4,5 p. proc. dla całej próby.

Warszawski Serwis Prasowy

8 lutego 2014 14:25
[fbcomments]