Od dzisiaj światowy rekord w układaniu największej mozaiki z sushi należy do uczniów Zespołu Szkół Gastronomicznych Poznańska w Warszawie oraz Norweskiej Rady ds. Ryb i Owoców Morza.
Ułożono kompozycję o powierzchni 40,78 metrów kwadratowych, której głównym składnikiem był łosoś norweski.
Inicjatorem wydarzenia, które odbyło się w Zespole Szkół Gastronomicznych Poznańska w Warszawie, była Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza (NSC) – organizacja powołana przez Norweskie Ministerstwo ds. Rybołówstwa w 1991 r. w celu zwiększania świadomości konsumentów dotyczącej norweskich ryb i owoców morza na całym świecie.
Bicie Guinness World Record w układaniu mozaiki z sushi w Warszawie nie było przypadkowe – Polska jest bowiem największym na świecie importerem łososia norweskiego. Jest on drugą najczęściej wybieraną przez Polaków rybą, a jego konsumpcja stale rośnie.
W wydarzeniu wzięła udział Pani Erna Solberg, Premier Królestwa Norwegii, przebywająca z oficjalną wizytą w Polsce.

W prace związane z układaniem największej mozaiki z sushi bezpośrednio zaangażowane były 34 osoby, w tym 20 uczniów z Zespołu Szkół Gastronomicznych Poznańska oraz 13 sushi masterów.
Nad sprawną organizacją i przebiegiem wydarzenia czuwał Andrzej Polan, znany i lubiany Szef Kuchni reprezentujący norweskiego łososia w Polsce. Bicie rekordu poprzedziły warsztaty dla młodych adeptów sztuki kulinarnej, podczas których zostali przeszkoleni w zakresie profesjonalnego przygotowywania sushi.
Finalny efekt wspólnej pracy to 40,78 metra kwadratowego mozaiki nawiązującej kształtem i kolorystyką do narodowych barw Polski i Norwegii. Na to kulinarne dzieło sztuki złożyło się 36150 indywidualnych kawałków sushi.
Do ich przygotowania wykorzystano:
- 340 kilogramów ryżu,
- 380 kilogramów łososia,
- 2 350 arkuszy wodorostów,
- 10 kilogramów wasabi,
- 40 litrów octu ryżowego,
- 10 kilogramów majonezu,
- 95 kilogramów ogórka zielonego,
- 50 kilogramów marchwi,
- 5 kilogramów kopru,
- 10 kilogramów serka kremowego,
- 40 kilogramów cukru,
- 4 kilogramy soli.
Po zakończeniu bicia rekordu, wszyscy uczniowie szkoły i ich rodziny oraz zaproszeni goście mogli na miejscu skosztować przygotowanych smakołyków.
Zespół Szkół Gastronomicznych im. prof. Eugeniusza Pijanowskiego – ZSG Poznańska
to jedna z największych (1200 uczniów), w Polsce szkół zawodowych i techników.
W 2013 r. uczniowie zespołu osiągnęli najwyższy wynik w zdawaniu egzaminu potwierdzającego kwalifikacje zawodowe spośród wszystkich szkół zawodowych Warszawy. ZSG Poznańska jest między innymi, zdobywcą kilkudziesięciu nagród w krajowych i międzynarodowych w konkursach gastronomicznych, a wielu jej uczniów to laureaci olimpiad. Najzdolniejsi z nich rokrocznie otrzymują stypendia edukacyjne Prezydenta m.st. Warszawy, w ramach projektu „Regionalny Program Stypendialny dla Uczniów Szczególnie Uzdolnionych”.
Szkoła jest członkiem Stowarzyszenia Europejskich Szkół Hotelarsko-Turystycznych (AEHT) z siedzibą w Luksemburgu. Ściśle współpracuje z przyszłymi pracodawcami, w tym z renomowanymi hotelami i restauracjami tj. m.in. Hilton, Marriott, Sheraton czy Westin, organizując dla uczniów praktyki zawodowe. Większość uczniów znajduje potem zatrudnienie w miejscu odbywania praktyk. Duży odsetek absolwentów ZSG Poznańska kontynuuje edukację na studiach wyższych, na kierunkach: Dietetyka, Turystyka, Zarządzanie, w szczególności w Szkole Głównej Gospodarstwa Wiejskiego, ale także na innych uczelniach w całym kraju.
Norweska Rada ds. Ryb i Owoców Morza (NSC)
Siedziba NSC mieści się w Tromsø (Norwegia), 600 km (372 mil) na północ od koła podbiegunowego. NSC została powołana przez Norweskie Ministerstwo ds. Rybołówstwa w 1991 w celu promowania norweskich ryb i owoców morza na całym świecie. NSC jest spółką publiczną należącą do Ministerstwa ds. Rybołówstwa i Wybrzeża.
NSC posługuje się znakiem NORGE, który oznacza kraj pochodzenia ryb – Norwegię.
