Jeżeli dokładnie przyjrzymy się rybie, to ona prawdę o sobie nam powie.
Czas płynie szybko, a kolejki przed świąteczne coraz dłuższe. Większość polskich rodzin przygotowuję się już do świąt. A czym były by święta bez króla karpia na stole? Kto inny jak nie on, wrzuci nam tradycyjną łuskę do portfela. Przecież nie śledzik, który lubi pływać.
Jak wybrać rybę?
Oto 5 podstawowych zasad:
- Oczy
błyszczące, wypukłe. Nigdy nie mogą być wklęsłe i zamglone. - Skrzela
– różowe, jasnoczerwone, purpurowe w zależności od gatunku. Nigdy nie mogą być blade, białe czy szare. - Łuska
– błyszcząca, gładka, przylegająca do ciała ryby. Nigdy nie może być pokryta dużą ilością śluzu czy plam. - Mięso
– sprężyste, elastyczne. Nigdy nie może się zapadać, ani odbarwiać po dotknięciu. - Zapach
– delikatny, naturalny. Nigdy nie może być zbyt intensywny, nieprzyjemny.
Dobrą okazją na sprawdzenie naszych rad może być wybranie się na organizowany już od tego weekendu tygodniowy targ rybny na którym spotkamy wielu specjalistów w tej dziedzinie.
Zdjęcia Jakub Szwed
EDYCJA ŚWIĄTECZNA
Plac Powstańców Warszawy
16-23 grudzień