0

Marnowanie żywności

Wędliny
Wędliny
fot. MPawlik

Polska zajmuje 5. miejsce wśród krajów Unii Europejskiej pod względem marnowania żywności.

Nowe przepisy powoli zmieniają skalę marnowania żywności.
Co roku statystyczny Polak wyrzuca 235 kg żywności.
Najczęściej jest to pieczywo, wędliny, warzywa, owoce oraz nabiał.
Do marnowania żywności przyznaje się 42% Polaków i to gospodarstwa domowe odpowiadają za największą ilość wyrzuconego jedzenia. Nowe przepisy zobowiązały za to duże sklepy do przekazywania artykułów spożywczych do banków żywności, dzięki czemu więcej ich trafia do potrzebujących.

Karolina Woźniak z Too Good To Go (grupa pełnych pasji pogromców marnowania jedzenia, którzy wierzą, że każdy z nas może zmienić świat na lepsze):

Karolina WoźniakW Polsce marnujemy 9 mln ton żywności rocznie, co daje nam na osobę około 235 kg, tym samym zajmujemy 5. miejsce w Unii Europejskiej pod względem marnowania żywności. Przyczyn jest wiele, przede wszystkim lubimy kupować za dużo. Zdarza się także, że nie wiemy, co mamy w lodówce oraz jesteśmy zewsząd kuszeni reklamami zachęcającymi do kupowania.

We wrześniu w życie weszło nowe prawo, zgodnie z którym sklepy i hurtownie są zobowiązane do nieodpłatnego przekazywania żywności wybranej organizacji pozarządowej. Chodzi o żywność dobrą do spożycia, pozostającą w terminie ważności. Mogą to być zarówno gotowe dania, mrożonki, wędliny, kasze, jak i pieczywo, warzywa czy owoce.

Karolina Woźniak z Too Good To Go:

Ustawa o przeciwdziałaniu marnowania żywności dotyczy przede wszystkim sklepów wielkopowierzchniowych, czyli takich powyżej 400 mkw. Mniejsze sklepy jeszcze nie są objęte ustawą. Jest to pierwszy krok w działaniu, abyśmy systemowo podeszli do problemu.

Do tej pory współpraca między organizacjami a sklepami odbywała się na zasadach dobrowolnych. Banki Żywności szacują, że dzięki nowym przepisom zostanie uratowane nawet kilkadziesiąt tysięcy ton żywności więcej niż do tej pory.

28 grudnia 2019 08:52