0

Mazowiecki konkurs serów zagrodowych

Konkurs serów zagrodowych. Fot. Mazovia
Konkurs – Konkurs serów zagrodowych.
fot. Mazovia

Producenci tych wyrobów z całego Mazowsza mogą zgłaszać swoje produkty do 23 sierpnia.

Trwa „Mazowiecki konkurs serów zagrodowych”.
Najlepsze z nich otrzymają nagrody rzeczowe, a sam udział w konkursie to doskonała okazja do promocji swoich wyrobów.

„Mazowiecki konkurs serów zagrodowych” jest organizowany po raz ósmy.
Mogą wziąć w nim udział producenci sera podpuszczkowego lub kwasowego, którzy wytwarzają produkty na terenie województwa mazowieckiego.

Do konkursu można zgłaszać własnoręcznie wykonane sery w następujących kategoriach: sery podpuszczkowe świeże, sery podpuszczkowe dojrzewające, sery podpuszczkowe pleśniowe oraz sery kwasowe.

Janina Ewa Orzełowska, członkini zarządu województwa mazowieckiego:

Zachęcam wszystkich producentów serów zagrodowych do udziału w naszym konkursie. To szansa na zaprezentowanie swoich produktów, a także ich promocję. Na zwycięzców czekają nagrody rzeczowe.

Konkurs ma promować wyroby mleczarskie powstające na Mazowszu, popularyzować ser jako podstawowe źródło wapnia w diecie człowieka i wskazywać alternatywne kierunki wykorzystania mleka w gospodarstwach rolnych.

Zgłoszenia

Zgłoszenia do konkursu można składać do 23 sierpnia poprzez wypełnienie i przesłanie formularza zgłoszeniowego do Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie na adres: Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich UMWM w Warszawie, ul. Skoczylasa 4, 03-469 Warszawa lub drogą mailową: wydzialrolnictwa@mazovia.pl.

Uczestnicy zostaną powiadomieni o terminie i sposobie dostarczenia ocenianych produktów. Rozstrzygnięcie jest planowane do końca trzeciego kwartału 2024 r. w Departamencie Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego w Warszawie.

Więcej informacji o konkursie można uzyskać:

Regulamin konkursu dostępny jest na stronie: [LINK].

1 sierpnia 2024 07:17
[fbcomments]