0

Budda w Strefie 77

Posąg Buddy przed wejściem do sali Strefa 77. Fot. Warszawa.pl
Posąg Buddy – przed wejściem do sali Strefa 77.
fot. Warszawa.pl

Słynna Restauracja Strefa przy ulicy Próżnej zyskała od dziś nową strefę, Strefę 77, ze słynnym Buddą i Grażynką.

Dziś było otwarcie.

Przed Strefą wyrósł drugi ogródek, a obok zaparkowały dwie maszyny wzbudzając  spore zainteresowanie.  To samochody Kamila Labuddy popularnego miłośnika motoryzacji sportowej i luksusowej, który skupia ponad 2 miliony subskrybentów na swym kanale youtubowym Budda.TV. Dziś zaprezentował samochody Lamborghini HURACAN STO i Toyotę Suprę MK4.

Lamborghini HURACAN STO przed Restauracją Strefa. Fot. Warszawa.pl
Lamborghini HURACAN STO – przed Restauracją Strefa.
fot. Warszawa.pl
Lamborghini HURACAN STO przed Restauracją Strefa. Fot. Warszawa.pl
Lamborghini HURACAN STO – przed Restauracją Strefa.
fot. Warszawa.pl
Toyota Supra MK4 Turbo przed Restauracją Strefa. Fot. Warszawa.pl
Toyota Supra MK4 Turbo – przed Restauracją Strefa.
fot. Warszawa.pl
Toyota Supra MK4 Turbo przed Restauracją Strefa. Fot. Warszawa.pl
Toyota Supra MK4 Turbo – przed Restauracją Strefa.
fot. Warszawa.pl

Otwarcie nastąpiło po 16:00, ale kolejka do wejścia ustawiała się na długo przed nim.

Sportowe samochody przed Restauracją Strefa na ulicy Próżnej. Fot. Warszawa.pl

Przed otwarciem. Kolejka do restauracja Strefa 77. Fot. Warszawa.pl
Przed otwarciem. – Kolejka do restauracja Strefa 77.
fot. Warszawa.pl
Przed otwarciem. Kolejka do restauracja Strefa 77. Fot. Warszawa.pl
Przed otwarciem – Kolejka do restauracja Strefa 77.
fot. Warszawa.pl

Restauracja Strefa to kompleks pięciu sal z których 4 są na poziomie parteru, a piąta w piwnicach. To jedna z najlepszych restauracji w Warszawie, prowadzona od początku przez znanego warszawskiego restauratora Tadeusza Landę (po remoncie kamienicy przy Próżnej, która powstała w latach 1880-1882 dla Naftala Perlmana i Zalmana Nożyka, a od 1885 była własnością wyłącznie Zalmana Nożyka współfundatora synagogi przy ul. Twardej).

Tadeusz Landa (z prawej) z rodziną. Fot. Warszawa.pl
Tadeusz Landa (z prawej) – z rodziną.
fot. Warszawa.pl

Kamil Labudda dołączył do firmy rodziny Landów, a na Strefę 77 przeznaczono część znajdującą się na poziomie -1, którą Kamil, jak wieść niesie, ofiarował w prezencie walentynkowym swojej Grażynce.

W dużej sali, z niezależnym zapleczem gastronomicznym, podzielonej sporym barem na dwie części zagospodarowano miejsca dla 80 osób. W ogródku na Próżnej jest 30 miejsc.  Gości wita sporych rozmiarów… Budda (ponad 2 m).

Posąg Buddy przed wejściem do sali Strefa 77. Fot. Warszawa.pl
Posąg Buddy – przed wejściem do sali Strefa 77.
fot. Warszawa.pl
Część sali Strefy 77 przed barem. Fot. Warszawa.pl
Część sali Strefy 77 – przed barem
fot. Warszawa.pl
Strefa 77 - część sali. Fot. Warszawa.pl
Strefa 77 – część sali
fot. Warszawa.pl
Bar w Strefie 77. Fot. Warszawa.pl
Bar – w Strefie 77
fot. Warszawa.pl
Część sali Strefy 77 za barem Fot. Warszawa.pl
Część sali Strefy 77 – za barem
fot. Warszawa.pl

Gospodarze zapowiedzieli urozmaicone menu dla gości i różne atrakcje.
Ale na razie muszą się rozkręcić, a tymczasem szef kuchni poleca:

Przystawki:

  • Tatar wołowy z żółtkiem, ogórkiem, borowikiem, szalotką i pieczywem;
  • Bruschetta z pomidorami San Marzano, burratą i bazylią;
  • Czeski smażony ser z belgijskimi frytkami z parmezanem i sosem tatarskim;
  • Krewetki w emulsji maślanej z chili, czosnkiem, ziołami i pieczywem;
  • Pieczywo własnego wypieku z solonym masłem i kremowym serkiem ziołowym;
  • Sałatka Cezar z kurczakiem lub z krewetkami.

Zupy:

  • Rosół z makaronem;
  • Żur staropolski z jajkiem;
  • Krem z pomidorów z pesto i grzanką.

Dania Główne:

  • De volaille z marchewką z groszkiem i kremowym purée ziemniaczanym;
  • Burger wołowy z frytkami, coleslawem i sosem aioli;
  • Kotlet Grażyny ze słodką mizerią i puree ziemniaczanym z ziołami;
  • Łosoś, purée z batata z warzywami stir fry i sosem pomarańczowym;
  • Gramigna con salsiccia;
  • Stek z polędwicy z pieczonymi ziemniakami, grillowanymi warzywami i sosem pieprzowym;
  • Placek ziemniaczany z gulaszem węgierskim i kwaśną śmietaną.

Desery:

  • Krem angielski z kokosem i lodami pomarańczowymi;
  • Sernik z białą czekoladą i sorbetem malinowym;
  • Pistacjowa baklava z lodami śmietankowymi.

Dodatki:

  • Pieczone ziemniaki;
  • Szpinak blanszowany z czosnkiem;
  • Frytki;
  • Purée ziemniaczane;
  • Warzywa grillowane.

Sezonowo:

Zupa:

  • Chłodnik litewski z jajkiem.

Danie główne:

  • Tagliatelle z kurkami;
  • Pierogi z jagodami;
  • Stek z polędwicy z sosem kurkowym.

Desery:

  • Truskawki ze śmietaną;
  • Poziomki z lodami.

Grażyna poleca:

Kotlet Grażyny ze słodką mizerią i puree ziemniaczanym z ziołami.
A o jakość potraw i serwisu można być spokojnym. Zespół dobierany przez Tadeusza Landę zawsze spełnia najwyższe wymagania.

Ponieważ w dzień otwarcia zazwyczaj jest nerwowo, zajrzymy tam jeszcze w przyszłym tygodniu.

Wejście do Strefy 77 od ulicy Próżnej. Fot. Warszawa.pl
Wejście do Strefy 77 – od ulicy Próżnej.
fot. Warszawa.pl

Z parkowaniem w tej okolicy jest nie najlepiej, warto rozważyć przyjazd na przykład motocyklem.  Może jednak lepiej wybrać Metro, od którego stacji Świętokrzyska do Restauracji Strefa jest ok 150 m, a piwniczki i kredensy Strefy wypełnione są po brzegi zacnymi trunkami.

Motocykl Harley Davidson na ulicy Próżnej w okolicy Restauracji Strefa. Fot. Warszawa.pl
Motocykl Harley Davidson – na ulicy Próżnej w okolicy Restauracji Strefa.
28 czerwca 2024 23:00
[fbcomments]