Warszawscy barmani w finale ogólnopolskiego konkursu

Drinki
fot. pexeks

Wśród trzynastu finalistów World Class Poland 2018 jest czterech barmanów z warszawskich lokali.

17 czerwca będą walczyli o jedyną na całą Polskę przepustkę na globalne finały zawodów w Berlinie.

W tym roku w finale World Class Poland Warszawę reprezentować będzie 4 barmanów.  Mają od 27 do 29 lat, doświadczenie barmańskie od 5 do 11 lat, rozmaite, barwne życiorysy. Łączy ich pasja do kreowania smaków i komponowania ze sobą różnych, często nietypowych składników.

Zawodnicy:

  • Marcin Kruk z baru Kita Koguta
    Lat 28, za barem od 9 lat. 
    Marcin Kruk
    Urodził się i pracuje w Warszawie.
    Za bar trafił z planem, by tylko zarobić na studia. Dziś studiuje finanse i rachunkowość, ale na scenie barmańskiej i tak postanowił pozostać na dłużej, bo świat koktajli okazał się miłością od pierwszego wejrzenia. Ukończył kurs barmański, a doświadczenie zdobywał w kilku warszawskich lokalach oraz w Yorku, w Anglii. W ubiegłym roku w World Class Poland zajął 2. lokatę i wystartował ponownie, bo – jak o sobie mówi – nie lubi składać broni.
  • Kuba Magnuszewski z 6 cocktails
    Lat 29, za barem od 10 lat.
    Kuba MagnuszewskiDo gastronomii trafił na początku studiów ekonomicznych. Dziś jest szefem baru, głównym menedżerem i hostem w stołecznym 6 Cocktails. Trener w Bar Work Academy i Master Craft Academy oraz juror w ogólnopolskim plebiscycie Bar Roku. Laureat wielu konkursów, a jego największy sukces to najlepszy na świecie wynik w zawodach Ultimate Bartenders Championship, składających się z wielu mniejszych konkursów. Za barem ceni sobie szybkość, dokładność i opłacalność. Miłośnik alkoholi starzonych, szczególnie wyspiarskiej szkockiej whisky. Oprócz pracy, adrenalinę czerpie z koszykówki i sportów ekstremalnych.
  • Dawid Pytkowski z El Koktel
    Lat 29, za barem od 11 lat.
    Dawid PytkowskiZnany bywalcom stołecznych koktajlbarów, bo jako barman zaskakuje ich smakami i zajmuje rozmowami od 11 lat. Praca za barem, która miała zapewnić fundusze na kurs maklera giełdowego, skradła jego serce na dłużej i przyniosła sukcesy w konkursach. Szlify zdobywał w kilku warszawskich lokalach, a obecnie reprezentuje El Koktel. Jak na technologa energii odnawialnej oraz menedżera i inżyniera produkcji SGGW przystało, wyznaje inżynierskie podejście do sztuki barmańskiej i poznawania nowych składników.
  • Jakub Sienkiewicz z KiTi bar
    Lat 27, za barem od 5 lat.
    Jakub SienkiewiczStudiował zarządzanie i marketing na Uniwersytecie Gdańskim i od dziecka obserwował rodziców rozwijających własną firmę. Jednak te doświadczenia zainspirowały go do czegoś zupełnie nowego – tak rozpoczął swoją przygodę z gastronomią. Pierwsze kroki za barem stawiał w rodzinnym Gdańsku. Dziś rozwija swoje pasje w Warszawie, w barze specjalizującym się w kulturze ‘tiki’, a także uczestnicząc w konkursach. Inspiracje czerpie z podróży, z których przywozi koncepty smakowe i klimat odwiedzanych miejsc.

Wszyscy finaliści przeszli wcześniej przez cykl szkoleń konkursowych, sito ogólnopolskich eliminacji, które wyłoniło 30-kę najlepszych, a następnie zmagania półfinałowe pod okiem międzynarodowego jury i krajowych zwycięzców konkursu z trzech poprzednich lat. Zachwycili w konkurencjach „Why So Sour’ous” i „Berlin Biography”, a przed nimi wielki finał World Class Poland 2018.

Zwycięstwo w krajowych kwalifikacjach to bilet do Berlina, gdzie na przełomie września/października 2018 r. polski Barman Roku zmierzy się z konkurentami z około 60 państw. Polska oddeleguje swojego zawodnika do konkursu po raz czwarty.

Gwiazdy zza baru

World Class to światowy program, który odkrywa i promuje barmańskie talenty. W 9-letniej historii globalny tytuł zdobyło czterech Europejczyków. W Polsce konkurs wyłonił i wypromował już trzy gwiazdy sceny barmańskiej. Zostali nimi warszawscy barmani:

  • Janusz Lemiesz (2017, Bar Koszyki),
  • Paweł Rodaszyński (2016, Rl Koktel)
  • Mateusz Szuchnik (2015, Rl Koktel).

World Class Cocktail Festival

Od 6 do 17 czerwca m.in. w Warszawie odbędzie się World Class Cocktail Festival.
Przez 12 dni, w kilkudziesięciu stołecznych lokalach, Warszawiacy mogą spędzić czas z przyjaciółmi i skosztować koktajli w festiwalowej cenie 29 zł za 2 napoje.

Inni finaliści w roku 2018

  • Kraków
    Maciej Mazur
    , Z ust do ust
    Paweł Michalik, TramBar
  • Łódź
    Piotr Dębowski
    , Bawełna
    Bartłomiej Wójcik, Browar Księży Młyn
  • Osiek
    Krzysztof Ciemiera
    , alter MOLO
  • Szczecin
    Bart Miedeksza, 17 Schodów
  • Trójmiasto
    Oskar Weręża
    , Eliksir, Gdańsk
    Marek Pobłocki, Nowy Świat Restaurant & Cocktailbar, Sopot
  • Wrocław
    Daniel Kędzior, Kawiarnia Literatka

 

3 czerwca 2018 20:48