W 5. finale World Class na 12 barmanów 5 jest z Warszawy, 2 z Trójmiasta, 2 z Łodzi, 1 z Krakowa i 2 z Wrocławia.
W czterech poprzednich edycjach, w których uczestniczyli Polacy w finale znaleźli się:
- w 2015 r. W Kapsztadzie
był Mateusz Szuchnik
z El Koktel w Warszawie [LINK], [LINK] - w 2016 r. w Miami
był Paweł Rodaszyński
z El Koktel w Warszawie - w 2017 w Meksyku
był Janusz Lemiesz
z Baru Koszyki w Warszawie - w 2018 w Berlinie
był Marcin Kruk
z Kity Koguta w Warszawie [LINK]
W czerwcu poznamy piątego polskiego delegata do finału World Class Competition, który tym razem odbędzie się w Szkocji.
Kto walczy o Szkocję?
Jest ich dwanaścioro.
Mają od 23 do 30 lat, wśród nich 1 kobieta.
Pracują na co dzień w 11 koktajlbarach w sześciu miastach w Polsce.
Wszyscy zadziwili międzynarodowe grono jurorów, którzy w przystąpili do oceny umiejętności 30 półfinalistów z całego kraju. Wyposażeni w wiedzę, od 2 do 12 lat praktyki za barem oraz konkursowe doświadczenie w krajowym półfinale World Class, w czerwcu zmierzą się o tytuł polskiego Barmana Roku 2019.
Zwycięzca wyjedzie na globalne zawody, które tym razem odbędą się w światowej stolicy whisky: Szkocji. Tam zmierzy się z barmanami 60 krajów o tytuł mistrza świata.
Top Class Poland 2019
Warszawa
- Sonia Garbowska
Lat 28, za barem od 5 lat.
Barmanka w El Koktel.
Urodziła się w Łodzi, gdzie stawiała swoje pierwsze kroki za barem. Od 2017 roku pracuje w Warszawie, obecnie w stołecznym El Koktelu. Studiowała pedagogikę wychowania fizycznego oraz kulturoznawstwo, z którego czerpie inspirację. Najbliższa jej sercu jest jednak koktajlowa kultura tiki!
W World Class startuje po raz pierwszy, ale na swoim koncie ma już miejsca na podium w licznych konkursach, także światowych. W pracy za barem jest kolekcjonerką ciekawych historii gości, z których czerpie inspirację. - Dawid Pytkowski
Lat 30, za barem od 12 lat.
Barman w El Koktel.
Znany bywalcom stołecznych koktajlbarów, bo jako barman zaskakuje ich smakami i zajmuje rozmowami od 12 lat. Praca za barem, która miała zapewnić fundusze na kurs maklera giełdowego, skradła jego serce na dłużej i przyniosła sukcesy w konkursach. Szlify zdobywał w kilku warszawskich lokalach, a obecnie reprezentuje El Koktel. Jak na technologa energii odnawialnej oraz menedżera i inżyniera produkcji SGGW przystało, wyznaje inżynierskie podejście do sztuki barmańskiej i poznawania nowych składników. W ubiegłym roku zdobył 4. miejsce w polskich finałach World Class. - Adam Grądziel
Lat 30, za barem od 11 lat.
Współtwórca i współwłaściciel KiTi Bar i Kita Koguta.
Znany jako Święty z Bostonem, autor książki Warszawska Scena Barowa – Jedna Miłość, Wiele Historii. Barmański ekspert, doceniony w licznych konkursach, w tym w finale Ligi Niezwykłych Dżentelmenów 2013 i plebiscycie Bar Roku 2015 („Osobowość Roku”). Dawniej wykładowca Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów w Warszawie. Aż trudno uwierzyć, gdy twierdzi, że do zawodu trafił, by nabrać pewności siebie. To z pewnością się mu udało, podobnie jak sukcesy w barowym biznesie. - Piotr Mężeński
Lat 28, za barem od 8 lat.
Szef baru w LAS Lokalna Atrakcja Stolicy.
Praca za barem to miał być chwilowy romans, który przerodził się w miłość na lata. Choć miejsca się zmieniały, bo jego koktajlowe kompozycje mieli okazję poznać bywalcy kilku stołecznych barów i goście jednego z lokali w Nowym Jorku! Za barem jest samoukiem. Kocha podróże, a wspomnienia ze swoich wojaży przemyca w koktajlowych kompozycjach – podobnie jak kulinarne techniki. Pochodzi z Łomży. Ukończył SGGW w Warszawie na kierunku Profilaktyka i Terapia Uzależnień. - Jakub Sienkiewicz
Lat 28, za barem od 6 lat.
Szef baru w Zamieszanie cocktail bar.
Studiował zarządzanie i marketing na Uniwersytecie Gdańskim i od dziecka obserwował rozwój rodzinnego biznesu. Jednak te doświadczenia zainspirowały go do czegoś nowego – przygody w gastronomii. Pierwsze kroki za barem stawiał w Gdańsku. Od kilku lat rozwija swoje pasje w Warszawie, pracował między innymi w barze inspirowanym kulturą „tiki”, a obecnie prowadzi niecodzienny bar specjalizujący się w koktajlach „ready to drink”. Inspiracje czerpie z podróży, z których przywozi koncepty smakowe i klimat odwiedzanych miejsc. W ubiegłym roku zajął 8. miejsce w krajowym finale World Class.
Konkurencja
- ŁÓDŹ
Adrian Szpadzik, Affogato Restaurant
Hubert Workert, Brush Barber Shop - KRAKÓW
Maciej Mazur, Z ust do ust - TRÓJMIASTO
Łukasz Chodacki, Flisak ’76, Gdańsk
Marek Pobłocki, Nowy Świat Restaurant&Cocktailbar, Sopot - WROCŁAW
Daniel Kędzior, Papa Bar
Maciej Krzywoszyński, Papa Bar