0

Elita barmanów startuje do Szkocji

Drinki z barmanem
Drinki z barmanem
fot. pexels.com

W 5. finale World Class na 12 barmanów 5 jest z Warszawy, 2 z Trójmiasta, 2 z Łodzi, 1 z Krakowa i 2 z Wrocławia.

W czterech poprzednich edycjach, w których uczestniczyli Polacy w finale znaleźli się:

  • w 2015 r. W Kapsztadzie
    był Mateusz Szuchnik
    z El Koktel w Warszawie [LINK], [LINK]
  • w 2016 r. w Miami
    był Paweł Rodaszyński
    z El Koktel w Warszawie
  • w 2017 w Meksyku
    był Janusz Lemiesz
    z Baru Koszyki w Warszawie
  • w 2018 w Berlinie
    był Marcin Kruk
    Kity Koguta w Warszawie [LINK]

W czerwcu poznamy piątego polskiego delegata do finału World Class Competition, który tym razem odbędzie się w Szkocji.

Kto walczy o Szkocję?

Jest ich dwanaścioro.
Mają od 23 do 30 lat, wśród nich 1 kobieta.
Pracują na co dzień w 11 koktajlbarach w sześciu miastach w Polsce.
Wszyscy zadziwili międzynarodowe grono jurorów, którzy w przystąpili do oceny umiejętności 30 półfinalistów z całego kraju. Wyposażeni w wiedzę, od 2 do 12 lat praktyki za barem oraz konkursowe doświadczenie w krajowym półfinale World Class, w czerwcu zmierzą się o tytuł polskiego Barmana Roku 2019.

Zwycięzca wyjedzie na globalne zawody, które tym razem odbędą się w światowej stolicy whisky: Szkocji. Tam zmierzy się z barmanami 60 krajów o tytuł mistrza świata.

Top Class Poland 2019

Warszawa

  • Sonia Garbowska
    Lat 28, za barem od 5 lat.
    Barmanka w El Koktel.
    Urodziła się w Łodzi, gdzie stawiała swoje pierwsze kroki za barem. Od 2017 roku pracuje w Warszawie, obecnie w stołecznym El Koktelu. Studiowała pedagogikę wychowania fizycznego oraz kulturoznawstwo, z którego czerpie inspirację. Najbliższa jej sercu jest jednak koktajlowa kultura tiki!
    W World Class startuje po raz pierwszy, ale na swoim koncie ma już miejsca na podium w licznych konkursach, także światowych. W pracy za barem jest kolekcjonerką ciekawych historii gości, z których czerpie inspirację.
  • Dawid Pytkowski
    Dawid PytkowskiLat 30, za barem od 12 lat.
    Barman w El Koktel.
    Znany bywalcom stołecznych koktajlbarów, bo jako barman zaskakuje ich smakami i zajmuje rozmowami od 12 lat. Praca za barem, która miała zapewnić fundusze na kurs maklera giełdowego, skradła jego serce na dłużej i przyniosła sukcesy w konkursach. Szlify zdobywał w kilku warszawskich lokalach, a obecnie reprezentuje El Koktel. Jak na technologa energii odnawialnej oraz menedżera i inżyniera produkcji SGGW przystało, wyznaje inżynierskie podejście do sztuki barmańskiej i poznawania nowych składników. W ubiegłym roku zdobył 4. miejsce w polskich finałach World Class.
  • Adam Grądziel
    Adam GrądzielLat 30, za barem od 11 lat.
    Współtwórca i współwłaściciel KiTi Bar i Kita Koguta.
    Znany jako Święty z Bostonem, autor książki Warszawska Scena Barowa – Jedna Miłość, Wiele Historii. Barmański ekspert, doceniony w licznych konkursach, w tym w finale Ligi Niezwykłych Dżentelmenów 2013 i plebiscycie Bar Roku 2015 („Osobowość Roku”). Dawniej wykładowca Międzynarodowej Szkoły Barmanów i Sommelierów w Warszawie. Aż trudno uwierzyć, gdy twierdzi, że do zawodu trafił, by nabrać pewności siebie. To z pewnością się mu udało, podobnie jak sukcesy w barowym biznesie.
  • Piotr Mężeński
    Piotr MężeńskiLat 28, za barem od 8 lat.
    Szef baru w LAS Lokalna Atrakcja Stolicy.
    Praca za barem to miał być chwilowy romans, który przerodził się w miłość na lata. Choć miejsca się zmieniały, bo jego koktajlowe kompozycje mieli okazję poznać bywalcy kilku stołecznych barów i goście jednego z lokali w Nowym Jorku! Za barem jest samoukiem. Kocha podróże, a wspomnienia ze swoich wojaży przemyca w koktajlowych kompozycjach – podobnie jak kulinarne techniki. Pochodzi z Łomży. Ukończył SGGW w Warszawie na kierunku Profilaktyka i Terapia Uzależnień.
  • Jakub Sienkiewicz
    Jakub SienkiewiczLat 28, za barem od 6 lat.
    Szef baru w Zamieszanie cocktail bar.
    Studiował zarządzanie i marketing na Uniwersytecie Gdańskim i od dziecka obserwował rozwój rodzinnego biznesu. Jednak te doświadczenia zainspirowały go do czegoś nowego – przygody w gastronomii. Pierwsze kroki za barem stawiał w Gdańsku. Od kilku lat rozwija swoje pasje w Warszawie, pracował między innymi w barze inspirowanym kulturą „tiki”, a obecnie prowadzi niecodzienny bar specjalizujący się w koktajlach „ready to drink”. Inspiracje czerpie z podróży, z których przywozi koncepty smakowe i klimat odwiedzanych miejsc. W ubiegłym roku zajął 8. miejsce w krajowym finale World Class.

Konkurencja

  • ŁÓDŹ
    Adrian Szpadzik, Affogato Restaurant
    Hubert Workert, Brush Barber Shop
  • KRAKÓW
    Maciej Mazur, Z ust do ust
  • TRÓJMIASTO
    Łukasz Chodacki, Flisak ’76, Gdańsk
    Marek Pobłocki, Nowy Świat Restaurant&Cocktailbar, Sopot
  • WROCŁAW
    Daniel Kędzior, Papa Bar
    Maciej Krzywoszyński, Papa Bar

Trzymamy kciuki za wszystkich!

11 maja 2019 14:26

Komentarze