Mazurek słodki i przystojny

Stół wielkanocny - przed II wojną światową. Fot. źr. NAC
Stół wielkanocny – przed II wojną światową.
fot. źr. NAC

O świątecznym mazurku w świątecznym odcinku Stolicy Historii opowiada Agnieszka Cubała z Towarzystwa Miłośników Historii.

112. felieton pod wspólną nazwą: Stolica historii. Przedstawiają członkowie Towarzystwa Miłośników Historii w Warszawie, które są już od trzech lat emitowane w każdą sobotę, w nieco skróconej wersji, w Radiu Kolor.

Podcast Radia Kolor jest pod tekstem.

Z cyklu:

Stolica historii.

Przedstawiają członkowie
Towarzystwa Miłośników Historii w Warszawie.
Logo Towarzystwa Miłośników Historii

Odcinek CXII:

Mazurek słodki i przystojny

Opowiada Agnieszka Cubała

Z okazji Świąt Wielkanocnych chciałabym w imieniu Towarzystwa Miłośników Historii Warszawa złożyć Państwu życzenia zdrowia, szczęścia oraz wiosennego nastroju przy rodzinnym stole.

Stół wielkanocny - przed II wojną światową. Fot. źr. NAC
Stół wielkanocny – przed II wojną światową.
fot. źr. NAC

Wielkanoc stanowi w kalendarzu kościoła katolickiego najważniejsze święto. Kojarzy nam się z Triduum Paschalnym, święceniem pokarmów, dzieleniem się jajkiem, śmigusem-dyngusem i bogato zastawionym stołem. Na tym ostatnim, obok żuru albo białego barszczu oraz różnorodnych mięs, nie może zabraknąć także słodkości, a zwłaszcza babki i mazurka. W oparciu o setki lat doświadczeń kulinarnych powstało nawet powiedzenie dotyczące przygotowywania obu ciast. Zgodnie z nim baba powinna być duża i trzymana w cieple, a mazur słodki i ‘przystojny’.

Stół wielkanocny - przed II wojną światową. Fot. źr. NAC
Stół wielkanocny – przed II wojną światową.
fot. źr. NAC

Dziś chciałabym skoncentrować się na mazurku, zwanym także często plackiem z migdałami. Wypiek ten ma swoich zagorzałych zwolenników i przeciwników. Do tych pierwszych należał m.in. słynny warszawski przedwojenny aktor Eugeniusz Bodo, który ciasto to kupował i pochłaniał w ilościach hurtowych.

Bez względu na upodobania warto poznać historię wypieku, który na naszych stołach zagościł już w średniowieczu. Badacze tematu do tej pory toczą spory o to, jak, kiedy i skąd trafił do Polski.

Stół wielkanocny - przed II wojną światową. Fot. źr. NAC
Stół wielkanocny – przed II wojną światową.
fot. źr. NAC

Według jednej z hipotez początkowo ciasta tego nie kojarzono wcale z Wielkanocą. Był to po prostu jeden z placków mazurskich, a właściwie mazowieckich, charakterystyczny dla kuchni tego regionu. (Przy okazji warto przypomnieć, że przed laty Mazurami nazywano mieszkańców Mazowsza). Inna hipoteza głosi, że wypiek przywędrował do nas z Turcji. A trafił na stoły mieszkańców Rzeczpospolitej dzięki częstym, nie zawsze pokojowym, kontaktom z przedstawicielami Imperium Osmańskiego. Niektórzy twierdzą, że początków ciasta należy szukać w klasztorach zakonnych, gdzie pieczono je z okazji ważnych świąt religijnych, wykorzystując do tego przede wszystkim mąkę, jajka, miód i orzechy.

Po jakimś czasie mazurek trafił na stoły szlachty i magnaterii. Podawany był najpierw przede wszystkim podczas wesel, chrzcin czy urodzin, stając się ciastem o charakterze reprezentacyjnym oraz symbolem dobrej zabawy i wspólnego świętowania z bliskimi. Na Wielkanoc zaczęto przygotowywać wypiek, by nasycić się słodyczami i bakaliami po czterdziestodniowym poście.

Stół wielkanocny - przed II wojną światową. Fot. źr. NAC
Stół wielkanocny – przed II wojną światową.
fot. źr. NAC

Mazurki należały do ciast popisowych, stanowiących wizytówkę każdej pani domu. Gospodynie prześcigały się w wymyślaniu oryginalnych połączeń smaków oraz wyszukanych dekoracji. To dlatego w dawnych książkach kucharskich odnajdujemy tyle odmian tego ciasta. Mamy mazurki cygańskie, królewskie, staropolskie, warszawskie, szare, pomarańczowe, a nawet pieczone z chleba razowego!

Odnajdujemy je także w literaturze. Wspominał o nich także Lucjan Siemieński, dziewiętnastowieczny poeta i pisarz: „Pani domu nocy nie dosypia czuwając nad (…) ciastami, doglądając gorącości pieca, siląc głowę nad najgustowniejszem ubraniem i ulukrowaniem bab i placków, w które sypie przedziwne kordyały i słodycze”.

Mając nadzieję, że przy okazji nadchodzących Świąt Wielkanocnych panie domu zadbają nie tylko o suto zastawiony stół, ale również o wypoczynek i pogodę ducha, życzymy wszystkim smacznego i wesołego Alleluja!

Stół wielkanocny - przed II wojną światową. Fot. źr. NAC
Stół wielkanocny – przed II wojną światową.
fot. źr. NAC

Agnieszka Cubała

Pasjonatka historii Powstania Warszawskiego, autorka 11 książek, a miedzy innymi:

Agnieszka Cubała autorka książek historycznych
Agnieszka Cubała – autorka książek historycznych
fot. arch. autorki
  • „Sten pod pachą, bimber w szklance, dziewczyna i… Warszawa. Życie codzienne powstańczej Warszawy”;
  • Skazani na zagładę? 15 sierpnia 1944 Sen o wolności a dramatyczne realia”;
  • Igrzyska życia i śmierci. Sportowcy w Powstaniu Warszawskim”;
  • „Miłość’44”;
  • Piaseczno’44. Miasto i ludzie”;
  • „Kobiety’44”,
  • „Warszawskie dzieci’44”;
  • „Sportowe dzieje Piaseczna”.

Opracowała hasła autorskie do „Wielkiej Ilustrowanej Encyklopedii Powstania Warszawskiego”, konsultowała dwa rozdziały polskiej edycji książki Normana Davisa „Powstanie’44”; współpracowała z Muzeum Powstania Warszawskiego  przy realizacji prac nad ekspozycją stałą placówki.

Za popularyzację tematu dwukrotnie otrzymała prestiżową nagrodę Klio w kategorii varsaviana, a także odznakę „Zasłużony dla Warszawy”, medal „Orzeł Pęcicki” i srebrny Krzyż Zasługi.

Jest członkiem TMH od jesieni 2022 roku.

Podcast Radia Kolor

3:08 min.

(kliknij logo)Radio Kolor - Logo

 

Zobacz też inne odcinki cyklu:

  • Lista odcinków: [LINK]
20 kwietnia 2025 09:00