„Warszawska kranówka” pod tym hasłem odbyło się spotkanie z prezydentem Warszawy Hanną Gronkiewicz-Waltz w nowo wybudowanej instalacji ozonowania pośredniego i filtrów węglowych w Stacji Uzdatniania Wody „Praga”.

Zakończenie tej inwestycji oznacza, że każdy z zakładów wodociągowych MPWiK w m.st Warszawie S.A. został wyposażony w zaawansowane, efektywne układy technologiczne, pozwalające zapewnić wszystkim mieszkańcom aglomeracji dostęp do wody o najwyższej jakości.
Zadanie zostało zrealizowane w ramach projekty pn. „Zaopatrzenie w wodę i oczyszczanie ścieków w warszawie – Faza IV”, współfinansowanego z Funduszu Spójności Unii Europejskiej.

Modernizacja obiektu rozpoczęła się w 2013 roku, której wykonawcą inwestycji jest konsorcjum firm IDS-BUD S.A (lider), SEEN TECHNOLOGIE Sp.z o.o. (partner), INSTAL WARSZAWA S.A. (partner). Obiekt został skończony i oddany w bieżącym roku. Zakres prac obejmował kompleksową budowę stacji ozonowania i filtrów węglowych, pompowni pośredniej, budynku magazynowego, zaplecza technicznego, a także modernizację części istniejącej infrastruktury.
Jak przebiega proces uzdatniania wody?
W istniejącym dotychczas układzie technologicznym, woda ujmowana jest z Wisły przy pomocy perforowanych przewodów (drenów), ułożonych ok. siedem metrów poniżej dna. Po procesie infiltracji przez naturalne złoże piaskowo-żwirowe, którym pozostaje dno rzeki, woda poddawana jest napowietrzaniu w aeratorach, a następnie filtracji pospiesznej.
W wyniku rozbudowy ciągu technologicznego zakładu, proces uzdatniania został uzupełniony o kolejne etapy. Pierwszym z nich jest ozonowanie pośrednie: dawki ozonu wprowadzane są do wody w czterech równoległych liniach ozonowania za pomocą tzw. dyfuzorów, a czas kontaktu wody z ozonem wynosi ok. 10 minut. Następnie woda poddawana jest filtracji węglowej w dziesięciu komorach filtracyjnych o łącznej powierzchni ponad 700 m². Każda z nich wypełniona jest dwumetrową warstwą granulowanego węgla aktywnego.

Dzięki przeprowadzonej modernizacji technologii uzdatniania, z wody jeszcze skuteczniej usuwane są cząstki organiczne, co pozwala na znaczne zmniejszenie dawek środków stosowanych do końcowego etapu – dezynfekcji. Maksymalna planowana dobowa wydajność zakładu wynosi 100 tys. m³, natomiast średnia dobowa produkcja to blisko 65 tys. m³ wody, co pokrywa ok. 30% zapotrzebowania stołecznej aglomeracji.
Efekty?
Dzięki wprowadzeniu nowych procesów warszawska kranówka jest smaczna, bezpieczna i tania. Bezpośrednim efektem modernizacji powinna być istotna poprawa smaku i zapachu wody odczuwalna prze mieszkańców ok 1/3 powierzchni Warszawy, pozostających w strefie zasilania tego wodociągu (tj. Wawra, Rembertowa, Pragi Południe, Wilanowa, części Pragi-Północ, Targówka oraz rejonów Mokotowa i Śródmieścia położonych poniżej Skarpy Wiślanej)
„Codziennie dostarczamy mieszkańcom Warszawy 300 mln litrów wody, zapewniam że woda jest w tej chwili takiej jakości, że w każdej dzielnicy ze spokojem, można używać wody z kranu bez żadnych obaw, że coś złego może się stać” – tak zachęca nas do picia wody z kranu Hanna Krajewska, prezes MPWiK
Drodzy warszawiacy, pijmy wodę z kranu!
