7 i 8 czerwca Plaża Wilanów zamieni się w centrum grillowych smaków z różnych stron świata.
Co to? Co to?
Grill Fest, czyli impreza dla miłośników grillowania.
W programie pokazy przygotowywania potraw na ruszcie, kulinarne warsztaty z udziałem uznanych grillmasterów dla dorosłych i dzieci, degustacje, kilkanaście stref tematycznych, prezentacje profesjonalnych grilli i akcesoriów, konkursy z nagrodami, atrakcje dla najmłodszych i muzyka na żywo.
Kiedy i gdzie?
- 7 i 8 czerwca
w sobotę w godzinach 12:00 do 22:00,
w niedzielę 11:00-17:00,
wstęp wolny.
Co tam, co tam?
Przez dwa dni w kilkunastu strefach tematycznych i kulinarnych będzie można zapoznać się z rozmaitymi technikami grillowania i specjałami z różnych stron świata. Od amerykańskiego BBQ, przez mongolskie chorchogi, argentyńskie asado, po koreańskie bulgogi.
Organizatorzy zapowiadają, że będzie to impreza przyjazna zarówno dla mięsożerców jaki i wegetarian.
Wśród przygotowywanych potraw znajdą się m.in. wędzone pstrągi z kaparowym sosem na bazie wędzonej śmietany, wędzony krupniok z chutneyem cebulowym i puree z palonego jabłka, piersi z kaczki z chutneyem żurawinowym, czy jaja wędzone z kolendrowym majonezem i czarnuszką.
To tylko mała część smaków, z którymi będzie można się zapoznać.
Kto tam? Kto tam?
- Jerzy Sobieniak będzie gospodarzem prowadzącym imprezę.
Kucharz, dietetyk i osobowość telewizyjna, promujący zdrowe i proste gotowanie. Na Grill Feście pokaże m.in. jak grillować smacznie i lekko. - Aleksandra Juszkiewicz poprowadzi warsztaty kulinarne.
To zwyciężczyni 9. Edycji polskiego MasterChefa . - Kris Jabłoński w akcji ze stekami.
To mistrz grilla i BBQ, a także reprezentant Polski w międzynarodowych zawodach grillowania. Na imprezie pokaże jak przygotować najbardziej znany amerykański stek, czyli Tomahawk, przyrządzany metodą flambe, a także zaprezentuje wszystkie podstawowe cięcia stekowe i wyjaśni czym się różnią. - Łukasz Pietraszewski ze śląskim gillem.
jest Mistrzem Europy BBQ i jednym z najbardziej uznanych szefów kuchni na Śląsku, specjalizującym się w kuchni azjatyckiej i technikach smokehouse czyli wędzarniczych. - Daniel Dzonkowski ze stekami po polsku.
brązowy medalistę Mistrzostw Świata BBQ Jack Daniel’s 2022 w kategorii Home Cookin, który przeprowadzi pokaz przygotowania sezonowanego steka wieprzowego, czyli polską odpowiedź na klasyczne steki wołowe. - Marcin Koziński z pizzą z grilla.
Mistrz Europy w kręceniu pizzą. Wystąpi ze specjalnym pokazem.
Dla dzieci
Urząd Dzielnicy Wilanów przygotuje strefę zabaw i animacji, a w niej m.in. dmuchane atrakcje, piana party, snow tubing, czy skimboarding.
Muzyka
Atmosferę umili muzyka na żywo w wykonaniu zespołu Out of Control. Dla najmłodszych, oprócz warsztatów kulinarnych,
Wieczorem
W sobotni wieczór zakończy pokaz laserów i efektowne Fire Show.
Szykuje się wielkie święto pełne pysznych wyzwań, zręcznych technik i magii gotowania na żywym ogniu.