Pizza – dzisiaj jest Twój dzień! A pizza nie jedno ma oblicze. Świętujemy międzynarodowy dzień pizzy!
Pizza – dzisiaj jest Twój dzień, masz miliony fanów na całym świecie. Jedni ubóstwiają, Twoje romantyczne włoskie oblicze, drudzy cenią Cię za bogate wnętrze i to, że mogą jeść Cię rękoma, dzieląc się przy tym Tobą z przyjaciółmi. Innych za to ratujesz z kacowej niedoli.
Wszyscy powinniśmy być wdzięczni RAFFAELE ESPOSITO. To on w 1889 ukręcił placka dla królowej Włoch Małgorzaty Sabaudzkiej (Margherita Maria Teresa Giovanna di Savoia) i nazwał ją jej imieniem, czyli Margerita.
Jednak choć pizza wywodzi się z Włoch w zależności od tego gdzie jesteśmy możemy dostać różniące się od siebie jej formy. I tak będąc w okolicach Neapolu możemy liczyć na pizzę z pieca opalanego drewnem, o pulchniutkich przypieczonych rantach oraz cieniutkim wilgotnym i zwartym środku.
Jeśli chcecie spróbować prawdziwej neapolitańskiej pizzy wystarczy wybrać się do SpaccaNapolli , tutaj można poczuć się jak w ojczyźnie pizzy za sprawą licznie odwiedzających to miejsce włochów, a to chyba najlepsza reklama.
SPACCA NAPOLLI
SpaccaNapolli
W Rzymie natomiast popularna jest pizza GOURMET sprzedawana na kawałki na typowym rzymskim cieście zwanym SCROCCHIARELLA z najróżniejszymi dodatkami.
Takiej pizzy, też możemy spróbować nie wyjeżdżając z miasta, tylko idąc do DaCurio
DA CURIO
DaCurio
Pizza z Włoch powędrowała do Ameryki.
A Amerykanie, wiadomo lubią wszystko w wersji dużo, tłusto i najlepiej dowiezione do domu. Dlatego zawdzięczamy im pizzę na grubym cieście z masą różnych dodatków, a do tego wszystkiego, jak wisienka na torcie, doszły sosy. Co dla włoskiej pizzy byłoby przestępstwem z amerykańską wersją łączy się idealnie.
Ta forma pizzy częściej podbija podniebienie i żołądki Polaków, którzy lubią czuć, że zjedli. Na myśl o pizzy myślą o pepperoni na grubym cieście czy też o americanie z sosem czosnkowym.
W warszawie świetnie pokazują to chłopaki z PIZZA BOYZ, którzy bardzo fantazyjnie i odważnie łączą składniki.
PIZZA BOYZ
Pizza Boyz
Amerykanie poszli jednak o krok dalej tworząc też pizzę deep dish.
Jest to placek dla odważnych smakoszy, gdyż piecze się o w tortownicy, a środek przedkłada warstwami ciasta, sera i różnych dodatków, przez co cała pizza jest okazałej grubości.
Taka pizza to zupełnie nowe doznanie kulinarne a zjemy ja w restauracji Big Adriano.
BIG ADRIANO
Big Adriano
Jeśli uwielbiacie smak pizzy jednak z różnych powodów, czy to zdrowotnych czy za sprawą waszych przekonań, nie możecie zjeść jej w klasycznej formie, dla Was specjalnie powstało Vegan pizza.
VEGAN PIZZA
Vegan Pizza
Czy to dobrze, że pizza tak ewaluowała, że ma tyle odmian i form? Czy prawdziwy Włoch powinien złościć się gdy do amerykańskiej pizzy dostaje się sos czosnkowy?
Każdy z nas jest inny, ma inny smak dlatego czasami formy oraz dodatki do pizzy mogą nas zaskoczyć. Jednak nie zamykajmy się na nie, może jakieś nowe połączenie smakowe skradnie nasze serce i żołądek?
A jaką wy lubicie najbardziej?