0

Czwórka barmanów z Warszawy w finale zawodów World Class Poland

Barmani z Warszawy
Barmani – z Warszawy
fot. Organizator

Zwycięzca zmierzy się z czołówką światową w Kapsztadzie w Republice Południowej Afryki.

1 czerwca zakończą się polskie eliminacje do światowych zawodów barmańskich World Class Competition. Do finałowej „dwunastki” zakwalifikowało się czworo mieszkańców województwa mazowieckiego. Zwycięzca krajowej edycji projektu – World Class Poland – wyjedzie do Republiki Południowej Afryki, gdzie zmierzy się z konkurentami z około 60 krajów.

Finał polskich eliminacji World Class zakończy kilkumiesięczne zmagania uczestników o tytuł „Barmana Roku 2015” i pozwoli na wyłonienie pierwszego Polaka, który wystartuje w VII edycji międzynarodowego konkursu World Class Competition.

W prestiżowym gronie finalistów World Class Poland znaleźli się mieszkańcy Warszawy:

  • Monika Krzemieniewska z restauracji Hotelu Bristol,

    Monika Krzemieniewska  - restauracja Hotelu Bristol, Warszawa
    Monika Krzemieniewska – restauracja Hotelu Bristol, Warszawa
    fot. Mat. prasowy
  • Jakub Grabowski z Dom Whisky & Cocktail Bar Max.

    Jakub Grabowski - Dom Whisky & Cocktail Bar Max, Warszawa
    Jakub Grabowski – Dom Whisky & Cocktail Bar Max, Warszawa
    fot. mat. prasowe
  • Paweł Rodaszyński z El Koktel

    Paweł Rodaszynski - El Koktel, Warszawa
    Paweł Rodaszynski – El Koktel, Warszawa
    fot. mat. prasowe
  • Mateusz Szuchnik z El Koktel

    Mateusz Szuchnik - El Koktel, Warszawa
    Mateusz Szuchnik – El Koktel, Warszawa
    fot. mat. prasowe

Reprezentanci stolicy staną w szranki z barmanami z Gdańska, Sopotu, Krakowa, Łodzi, Poznania i Wrocławia.

Łukasz Piwowarczyk z World Class Poland, koordynator polskiej edycji konkursu:

World Class Competition to najbardziej prestiżowe, globalne zawody miksologiczne. Konkurs kreuje międzynarodowe gwiazdy sztuki barmańskiej – zwycięzcy i finaliści zaczynają podróżować po świecie, są zapraszani do prowadzenia szkoleń i angażowani jako konsultanci w najlepszych lokalach. W tym roku reprezentanta Polski czeka niesamowita podróż na zawody w Kapsztadzie.

Zanim jury wyłoni pierwszego Polaka, który będzie reprezentował nasz kraj w międzynarodowym konkursie, organizatorzy zapraszają na otwarty „Piknik koktajlowy World Class” z udziałem 12. finalistów.

Piknik koktajlowy World Class

Program

Niedziela, 31 maja, w godzinach 13.00-20.00, ogrody Pałacu Zamoyskich, Endorfina, ul. Foksal 2 w Warszawie. WSTĘP WOLNY!

13.00-17.00:

Autorskie koktajle serwowane przez najlepszych barmanów w Polsce – uczestników konkursu World Class Poland 2015

  • Brunch: potrawy RAW FOOD i VEGE, przygotowywane pod okiem szefa kuchni „ambasady” – jedynej w Polsce restauracji serwującej nieprzetworzone wegańskie dania typu RAW FOOD – oraz koktajle dopasowane do menu brunchowego
  • Grill party, warsztaty barmańskie, kurs blendingu
  • Ok. godz. 14.00: koncert Bartka Grzanka – finalisty 5. edycji „Mam Talent” (TVN)
  • Ok. godz. 15.00: koncert Olgi Barej – zwyciężczyni „Szansy Na Sukces” (TVP2, 2011), finalistki 3. edycji programu „X Factor”
  • DJ Chris Jaxx

17.00-20.00:

  • Po raz pierwszy, otwarta dla publiczności, jedna z dwóch finałowych konkurencji barmańskich World Class Poland: COCKTAILS AGAINST THE CLOCK. Na Waszych oczach każdy z finalistów konkursu przygotuje 6 koktajli w zaledwie 8 minut.

Pierwsza polska edycja barmańskich zawodów World Class

Eliminacje do World Class Poland ruszyły w październiku 2014 roku. Spośród kandydatów z całej Polski wyłoniono 28 półfinalistów, którzy wzięli udział w warsztatach i eliminacjach, a do finału zakwalifikowało się 12 barmanów.

Przed finalistami jest jeszcze 2 dni zmagań.

  • 31 maja zaprezentują swoje możliwości podczas otwartego pikniku w Warszawie – w konkurencji „Cocktails Against The Clock”.
  • Następnie 1 czerwca wezmą udział w rozgrywce, która składać się będzie z dwóch etapów. Pierwszy z nich to „Market Challenge”, w którym zadaniem uczestników będzie zakup w warszawskiej Hali Mirowskiej najlepszych składników w limitowanym budżecie, na potrzeby przygotowania koktajli konkursowych.
  • Z kolei w konkurencji „Food Pairing” przygotują oni kompozycje dopasowane do przekąski przygotowanej przez szefa kuchni „ambasada” restauracji RAW FOOD w Warszawie.

Finałowe drinki zostaną ocenione przez jury w składzie:

  • Tim Judge (Wielka Brytania)
    globalny ambasador World Class i marki Bulleit Bourbon,
  • Georgie Bell (Wielka Brytania)
    globalna ambasadorka portfolio ekskluzywnych whisky single malts,
  • Maciej Prot 
    szef kuchni „ambasady”.

Prace finalistów zostaną ocenione pod kątem techniki wykonania, prezentacji, kreatywności, kompozycji smaku i aromatu, jak również wyeksponowania charakteru oraz zapewnienia harmonii trunku i potrawy.

Zwycięzca krajowego konkursu wyjedzie pod koniec sierpnia 2015 roku do Kapsztadu, gdzie weźmie udział w światowym finale World Class Competition i zmierzy się z 60 gwiazdami sztuki barmańskiej. Charakter wydarzenia pozostaje tajemnicą, ale – biorąc pod uwagę dotychczasowe finały – można się spodziewać ekscytujących okoliczności oraz atmosfery rywalizacji. Do tej pory zawodnicy startowali m.in. na pokładzie samolotu lecącego z Londynu do Nowego Jorku oraz na pokładzie luksusowego liniowca, pływającego po Morzu Śródziemnym, odwiedzając tak wyjątkowe miejsca jak Monte Carlo, Saint-Tropez, Ibiza czy Barcelona.

World Class Competition to największy światowy konkurs miksologiczny, który odbywa się od 2009 roku. Do tej pory po globalne trofeum sięgnęli reprezentanci:

  • Grecji,
  • Wielkiej Brytanii,
  • Hiszpanii,
  • Australii,
  • Japonii
  • oraz Stanów Zjednoczonych.
27 maja 2015 15:13
[fbcomments]