0

Sekret makaronu

Jak zrobić i gdzie kupić prawdziwy makaron w Warszawie? Sprawdziliśmy, a nawet zrobiliśmy!

Makaron to jeden z podstawowych elementów kuchni włoskiej, a więc gdzie szukać jego sekretów jak nie w kuchni włoskiej? My wybraliśmy się do Restauracji Si – gdzie każdy może zobaczyć jak powstaje makaron.

SKŁAD:

Bardzo prosty.
Makaron to tylko jajka, mąka, odrobina wody, sól i szczypta miłości.

Skoro skład jest taki banalny to czemu nawet najwybitniejsi kucharze poświęcają, swój czas na naukę robienia makaronu a zjeść dobry makaron w restauracji jest tak trudno?

No właśnie dlatego, że diabeł tkwi w szczegółach, a produkcja makaronu wymaga ogromnej cierpliwości i wyczucia. Gdy składników jest tak niewiele, ich jakość ma ogromne znaczenie:

  • Mąka włoska z semoliną uzyskiwana z pszenicy Durum ma bardziej żółtą barwę niż zwyczajna mąka, nie kurzy się, a makaron po ugotowaniu nie klei się i pozostaje al dente
  • Jajka oczywiście od bardzo szczęśliwej kury, czyli z wolnego wybiegu a najlepiej wiejskie.
  • Woda, najlepiej czyściutka źródlana

Po wymieszaniu składników nadchodzi najbardziej pracochłonny etap wałkowania krojenia i formowania placków makaronu, aby otrzymać finalny kształt makaronu, jaki nam się zamarzył.

Makaron nie musi być nudny, może mieć posmak papryki, cytryny, czerwonego wina, a nawet czekolady, tutaj ogranicza nas tylko i wyłącznie nasza wyobraźnia o ile postanowimy sami zabrać się za produkcje makaronu.

Jeśli chcecie przed własną produkcją makaronu, spróbować jak powinien on smakować, to powinniście wybrać się do miejsca, które na jego produkcji bardzo dobrze się zna, czyli restauracja SI.

Tutaj niczego nie ukrywają a wręcz przeciwnie, chwalą się tym bo uważają, że własny wyrób makaronu to powód do dumy, dlatego w osobnym wydzielonym specjalnie pod produkcję makaronu i otwartym dla ciekawskich spojrzeń gości zakątku, możecie śmiało podglądać jak wygląda cały proces. Oczywiście nie wałkują placków ręcznie, bo przy tak dużej ilości nie daliby rady, ale za to możecie podziwiać monumentalną i autentycznie włoską maszynę do produkcji makaronu.

Zapewne znane jest Wam powiedzenie, że je się oczami więc tak samo jak nam tak i Wam zaostrzą się apetyty na jakieś danie z makaronem. Oj a w tutejszej karcie jest w czym wybierać. Oczywiście są takie klasyki jak spaghetti aglio olio gdzie gwiazdą jest makaron, ale znaleźć można niecodzienne połączenia takie jak makaron buraczany z wątróbką czy uwaga absolutnie zaskakującego burgera, którego podają w bułce z makaronu!

W Si możemy nie tylko zjeść robiony przez nich makaron, ale możemy go także kupić i przygotować w domu z dowolnymi składnikami, które najbardziej lubimy.

Zdjęcia Michał Olinowicz

My już wiemy gdzie się udać jeśli najdzie nas ochota na świetny makaron!

25 kwietnia 2017 13:33
[fbcomments]