0

Strefa wielkanocna

Restauracja Strefa z ogródkiem
Restauracja Strefa – miejmy nadzieję, że na ogródek nie będziemy długo czekać.mam
fot. Strefa

W poszukiwaniu bezpiecznych rozwiązań kulinarnych na Wielkanoc warto wybrać propozycje Restauracji Strefa.

Na ulicy Próżnej przy Placu Grzybowskim znajduje się jedna z najlepszych warszawskich restauracji. Prowadzi ją pan Tadeusz Landa, znany warszawski restaurator, którego wspomnienia dinozaura warszawskiej gastronomii można przeczytać w Kurierze Warszawskim.

W dzisiejszej epidemijnej sytuacji pan Tadeusz oferuje Wielkanoc bez ilosci.
Szukając dań wielkanocnych warto rozważyć tę ofertę.

Zamówienia:

Restauracja Strefa - wnętrze sali wschodniej
Restauracja Strefa – wnętrze sali wschodniej
fot. Strefa

OFERTA ŚWIĄTECZNA

Przystawki (starters)

  • Jajka nadziewane awokado i kawiorem keta (1 porcja – 3szt.)
    Eggs stuffed with avocado and keta caviar (1 portion – 3 pcs)
    20 zł.
  • Jajka nadziewane z łososiem szczypiorkiem i limonką(1 porcja – 3szt.)
    Egg stuffed with salmon, chives and lime (1 portion – 3 pcs)
    16 zł.
  • Jajka faszerowane po polsku (1 porcja – 3szt.)
    Eggs stuffed Polish style (1 portion – 3 pcs)
    14 zł.
  • Jajka faszerowane tuńczykiem, kaparami i koperkiem (1 porcja – 3szt.)
    Eggs stuffed with tuna, capers and dill (1 portion – 3 pcs)
    18 zł
  • Tymbaliki z kurczaka (1 porcja )
    Chicken Tymbaliki (1 portion)
    12 zł.
  • Słone tartoletki nadziewane twarożkiem i wędzonym sumem (3 szt.)
    Tartlets stuffed with cottage cheese and smoked catfish (3 pcs)
    18 zł.
  • Voulevant z musem z indyka z suszonym pomidorem i oliwkami
    (1 porcja – 4szt.)
    Voulevant with turkey mousse with dried tomato and olives (1 portion) 4 pcs
    24 zł
  • Sos tatarski 1 l
    Tartar sauce 1 l
    30 zł

Mięsa na zimno (cold meats)

  • Rolada z boczku 1 kg
    Bacon roulade 1 kg
    60 zł.
  • Schab po Warszawsku 1kg
    Warsaw style pork 1 kg
    130 zł.
  • Pasztet z dziczyzny z brusznicą 1 kg
    Venison pate with cowberry 1 kg
    80 zł.

Zupy (soups)

  • Barszcz biały z kiełbasą i jajkiem przepiórczym 1 l.
    White borscht with sausage and quail egg 1 l.
    40 zł.
  • Zupa chrzanowo-ziemniaczana z wędzonym żebrem wołowym 1 l.
    Horseradish and potato soup with smoked beef rib 1 l.
    28 zł.

Sałatki (salads)

  • Sałatka jarzynowa 1 kg
    Vegetabla salad 1 kg
    40 zł.
  • Sałaty ogrodowe z awokado, jajkiem, edamame i dresingiem limonowym
    (1 porcja)
    Garden lettuces with avocado, egg, edamame and lime dressing (1 portion)
    26 zł.
  • Sałatka z tuńczykiem, jajkiem, pomidorem cherry i dresingiem szczypiorkowym (1 porcja)
    Salad with tuna, egg, cherry tomato and chives dressing (1 portion)
    28 zł.

Pieczone mięsa i ryby (baked meat & fish)

  • Rolada z Królika z szynką parmeńska z sosem pieczeniowym 1 kg
    Rabbit roulade with Parma ham and gravy 1 kg
    140 zł.
  • Łosoś Welington ze szpinakiem i sosem holenderskim 1 kg
    Salmon Wellington style with spinach and Hollandaise sauce 1 kg
    135 zł.
  • Pieczeń rzymska z sosem żurkowym 1 kg
    Roman roast with sour sauce 1 kg
    75 zł.

dania na wynos

Zupy

  • Rybna
    red curry krewetka, dorsz, ośmiornica
    22 zł.
  • Żurek
    jajko mollet, karkówka i boczek sous-vide, ziemniak, chrzan
    19 zł.

Dania mączne:

  • Gnocchi ziemniaczane
    emulsja szałwiowa, parmezan, suszony pomidor
    25 zł.
  • Pierogi z gęsiną
    veloute rozmarynowy, wiśnia, pistacje
    25 zł.
  • Rostti
    poche, łosoś gravlax, śmietana
    25 zł.

Brioche

  • Łopatka wieprzowa
    cebula, ogórek, chipotle, coleslaw
    22 zł.
  • Krewetka
    awokado, ogórek, mango, sezam
    26 zł.
  • Schab
    panko, jajko, duszona kapusta
    24 zł.

Dania główne

  • Karkówka sous-vide
    jus tymiankowy, puree truflowe, topinambur, dynia
    39 zł.
  • Kurczak supreme sous-vide
    sos orzechowy, groszek, spring Rolls
    34 zł.
  • Ryba z sieci
    zapytaj z czym podajemy (cena dnia uzależniona od gatunku ryby)

Desery

  • Torcik czekoladowy
    kawa, wiśnia, orzech laskowy, kakao
    20 zł.
  • Beza
    mascarpone malinowe, bergamotka, gruszka, malina
    18 zł.
  • Deska serów
    kozi ser, bursztyn, gorgonzola, szafir, Pecorino, orzechy, domowa konfitura, grisini
    40 zł.

Ocena kuchni

Ta restauracja w naszej ocenie zasługuje na:

5 syrenek kucharskich

6 kwietnia 2020 17:03