Miano najsmaczniejszych serów otrzymały m.in. ”Ser podpuszczkowy z trawą żubrówką”, ”Pan Trufla”, ”Hilton ser pleśniowy” i „Twarożki w ziołowych posypkach”.
Mazowiecki konkurs serów zagrodowych był organizowany po raz ósmy.
Mogli wziąć w nim udział producenci sera podpuszczkowego lub kwasowego, wytwarzający produkty na terenie województwa mazowieckiego.
Mazowiecki konkurs serów zagrodowych to szansa na promocję wyrobów mleczarskich powstających na Mazowszu i popularyzację serów jako podstawowego źródła wapnia w diecie człowieka.
Do finału zakwalifikowano 32 wyroby mazowieckich producentów.
Kapituła konkursu wybrała laureatów i wyróżnionych w czterech kategoriach.
Sery świeże
- Ser podpuszczkowy z trawą żubrówką
Kacper Wojciech Stankiewicz z Roszczepu, gmina Klembów, powiat wołomiński, - Ser zamknięty w słoiku
Anna Napiórkowska z Biedrzyc-Starej Wsi, gmina Sypniewo, powiat makowski; - Węgier
Katarzyna Stankiewicz z Roszczepu, gmina Klembów, powiat wołomiński.
Wyróżnienia
- Wędzony z żurawiną
Władysława Zwierzchoń z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski. - Wędzony ser włoski
Jadwiga Teresiak z Antoniewa, gmina Nowa Sucha, powiat sochaczewski.
Sery dojrzewające
- Pan Trufla
ser dojrzewający z truflą
Wioleta Nowosielska z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki,; - Gouda z pokrzywą
Anna Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski; - Pastowana kózka
Olga Kula z Borek, gmina Mrozy, powiat miński.
Wyróżnienia
- Podpuszczkowy dojrzewający z orzechem
Katarzyna Białoskórska z Płocka, - Ramzes
Małgorzata Góral z Wierzbówca, gmina Sochocin, powiat płoński.
Sery pleśniowe
- Hilton ser pleśniowy
Mariusz Dutkowski z Miękin, gmina Iłów, powiat sochaczewski; - Ser Pleśniowy Biała Krowa
Hubert Nowosielski z Ługi-Rętki, gmina Zbuczyn, powiat siedlecki; - Jaczewski Blue
Olga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski.
Wyróżnienia
- Zarośnięty Konopny Zwoleniak
Bogdan Dubil, gmina Zwoleń, powiat zwoleński.
Sery kwasowe
- Twarożki w ziołowych posypkach
Agnieszka Piętka z Kolonii Pogorzel, gmina Osieck, powiat otwocki, - Twaróg na słodko z musem z owoców leśnych
Kinga Zaboklicka z Jaczewa, gmina Korytnica, powiat węgrowski, - Twaróg Gąsiorowski
Józef Dyga z Gąsiorowa, gmina Serock, powiat legionowski.
Wyróżnienia
- Rozpływający się kozi twaróg
Piotr Rudnicki z Moczydła, gmina Jakubów, powiat miński. - Kozi twarożek z czosnkiem
Hanna Rudnicka z Moczydła, gmina Jakubów, powiat miński.


