Michelin Guide Poland ogłosił swój wybór restauracji do przewodnika na rok 2023.
W edycji 2023 MICHELIN Guide Poland pojawiło się 22 nowości.
Przewodnik rekomenduje 49 rekomendowanych restauracji:
- 19 w Warszawie,
- 18 w Krakowie,
- 11 w Poznaniu,
- 1 w Kościelisku.
Wśród nich jedna restauracja została awansowaną do dwóch gwiazdek MICHELIN, 2 wyróżniono jedną gwiazdkę, a 6 nowych wyróżniono w kategorii Bib Gourmand (wyróżnia korzystny stosunek jakości do ceny).
Dwie gwiazdki, po raz pierwszy w Polsce przyznano krakowskiej restauracji Bottiglieria 1881.
Po jednej gwiazdce otrzymały poznańska Muga i warszawska Nuta.
W kategorii Bib Gourmand wyróżniono 6 lokali: w Krakowie MOLÁM, Fromażerię i TU.REStAURANT z Poznania, a w Warszawie Koneser Grill, Le Braci, Kieliszki na Próżnej oraz powtórnie alewino „Śliniaczek”.
Restauracje warszawskie:
Jedna gwiazdka:
- Restauracja Nuta
Plac Trzech Krzyży 10/14
…gdzie Smaki z całej Polski łączą się włoskim dziedzictwem szefa kuchni i jego zamiłowaniem do kuchni azjatyckiej, tworząc oryginalne dania, takie jak troć bałtycka z oscypkiem czy leczo z homarem, kalmarami i ośmiornicą.
Wyróżnienie Bib Gourmand:
- Koneser Grill
ul. Ząbkowska 29
…znajduje się w starej fabryce wódek i specjalizuje się w stekach.
- Le Braci
ul. Górnośląska 24
kameralna włoska restauracja z kuszącym menu.
- Kieliszki na Próżnej
ul. Próżna 12
…łączą obfitą kuchnię z bogatą kartą win.
- alewino „Śliniaczek” (powtórnie)
ul. Mokotowska 48
…specjalizuje się w tradycyjnych polskich smakach i dużym wyborze win.
Listy gratulacyjne, metalowe plakietki i śruby do ich zamontowania trafiły do przedstawicieli wyróżnionych lokali na gali we wtorek, 27 czerwca, w Poznaniu w restauracji Garden City na terenie Międzynarodowych Targów Poznańskich.
Andrea Camastra, szef Nuta Restaurant w Warszawie, odbierając wyróżniającą gwiazdkę dziękował przede wszystkim zespołowi tworzącemu restaurację. To dla niego druga Gwiazdkę Przewodnika Michelin. Pierwsza udekorowała jego warszawską restauracją Senses w 2016 r. Andrea Camastra zaznaczył, że dziś pracują z nim osoby, które pracowały na tamten sukces. Była to druga gwiazdka przyznana w Polsce. Pierwszą otrzymała warszawska restauracja Atelier Amaro.
Andrea Camastra
Szef kuchni pochodzi z Apulii (regionu na południu Włoch).
Swój warsztat kulinarny doskonalił w najlepszych restauracjach we Włoszech, Francji i Wielkiej Brytanii. Posiada dyplomu magistra chemii Uniwersytetu w Oxfordzie, od 2015 roku jest członkiem „Oxford Encyklopedia Osobistości Rzeczpospolitej Polskiej” – jako uznanie całości jego dotychczasowych osiągnięć w dziedzinie kulinarnej. W 2015 r. uznany został przez przewodnik Gault & Millau Polska za „Szefa Kuchni Przyszłości”, a w 2017 r. za „Szefa Kuchni Roku”. W 2019 Andrea znalazł się na liście „100 Best Chefs in the World” prestiżowego francuskiego magazynu “Le Chef”. W roku 2020 rząd Republiki Włoskiej i włoskie Ministerstwo Spraw Zagranicznych umieściły Andreę Camastrę na liście najbardziej utalentowanych i odnoszących największe sukcesy włoskich profesjonalistów na scenie międzynarodowej ostatniego stulecia.
Wyróżnione lokale
Pełna lista wyróżnionych na stronie Przewodnika Michelin: [LINK]