0

Festiwal Słodyczy Świata w Wilanowie

Festiwal Slodyczy Świata - logo na tle słodyczy
Festiwal Slodyczy Świata – logo na tle słodyczy
fot. Festiwal Słodyczy

W dniach od 5 do 7 grudnia w Wilanowie przy zbiegu Al. Wilanowskiej i ul. Przyczółkowej odbędzie się słodkie szaleństwo!

Festiwal Słodyczy Świata ma na celu prezentację różnorodnych słodkości. Ma być także lekcją, jak rozsądnie korzystać z tych smakowitych pokus. Są słodycze które leczą, są słodycze szkodliwe dla zdrowia i wpływają szczególnie na opóźnienie rozwoju dziecka. O tym będzie można się dowiedzieć podczas tych dni festiwalowych.

FESTIWAL SŁODYCZY ŚWIATA
odbędzie się w dniach 05-07.12.2014
Wilanów – Warszawa
przy Al. Wilanowskiej i ul. Przyczółkowej.

 Uroczyste otwarcie Festiwalu Słodyczy Świata
05 grudnia br. o godz. 13.00

Prelekcje na scenie głównej

  • TOASTMASTERZY opowiadać będą o słodkościach takich jak:
    czekoladzie, lizakach, lodach, piernikach, , marcepanie, miodzie, nugacie ale też o berberyjskiej whisky z Maroko
  • Witold Casetti – Gość Specjalny:
    opowieści o ojcu współczesnych lodów a na deser historia o cantucci
  • Bartinik Roman z Żuromina
    o tradycjach pszczelarskich
  • Dr. Magdalena Tomaszewska-Bolałek
    słodycze z Japonii
  • Słodycze
    które leczą
    i te, które są szkodliwe dla zdrowia

 Odbędą się też liczne konkursy

Koncerty

  • 05.12.2014 godz. 18.00
    Kaja Mianowana i Vlasta Traczyk z Zespołem,
    Don Giuseppe
  • 06.12.2014 godz. 18.00
    Tatjana Trojanowska i Vlasta Traczyk,
    Don Giuseppe

Wstęp wolny

W dniach festiwalowych zaplanowano słodkie laboratoria, w których zapoznać się będzie można ze słodyczami świata. Prelekcje wprowadzą w ciekawą historię piernika, słodyczy, lodów, czekolady, miodu  i tradycji pszczelarstwa ale i słodyczy z Azerbejdżanu, Egiptu, Libanu, Maroka, urcji, Tunezji czy Włoch.

Ramowy program
Festiwalu Słodyczy Świata

Słodkie Laboratoria

  • torta di ricotta  – Donne Italiane z Warszawy
  • libański dybes  na sażu
  • tunezyjskie rarytasy
  • pieczenie kasztanów
  • smażenie konfitur z buraków cukrowych
  • czekoladowa fontanna
  • baklava
  • leczące probiotyki  – porady kosmetyczki i dietetyczki

Warsztaty kulinarne i prelekcje

  • dla dzieci i młodzieży od godz. 10:00

Codziennie konkursy

  • wyciskanie soku  na czas
  • kogel-mogel na czas
  •  wyrobienie masła na czas
  •  obieranie jabłka na najdłuższą obierzynę

Goście specjalni

  • Misyjne Dzieło Ad Gentes Episkopatu Polski
    – słodka radość dzielenia się
  • Julia Wróblewska
    sobota (06.12) od godz. 14.00
  • Don Giuseppe bart z Włoch
    codziennie
  • Witold Casetti z Toskani
    piątek (05.12.)
  • Donne Italiane z Warszawy
    codziennie
  • Kazimierz Gajowy z Libanu
    codziennie

Flash mob

  • przynieś słoik do Muzeum Słoików Świata

Szczegółowy program

  • na stronie Festiwalu: LINK
1 grudnia 2014 19:51
[fbcomments]