0

Najlepsze smakołyki Mazowsza

Konkurs o Laur Marszałka
Konkurs o Laur Marszałka
fot. mat. prasowy

Rusza XV edycja konkursu o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego za  najlepsze, najzdrowsze i najsmaczniejsze mazowieckie produkty.

W konkursie mogą wziąć udział zarówno producenci indywidualni, jak i przedsiębiorcy z Mazowsza. O tym, które smakołyki zdobędą tytuł przekonamy się na przełomie wiosny i lata.

Konkurs od swego powstania cieszy się dużą popularnością. W dotychczasowych czternastu edycjach wzięło udział 1600 uczestników.

Adam Struzik, marszałek Mazowsza, podkreśla:

Wręczyliśmy 198 laurów i 68 wyróżnień. Zachęcam do udziału również w tym roku. Na zwycięzców czekają nagrody rzeczowe w postaci sprzętu AGD oraz ogrodniczego. Przyznane przez nas wyróżnienie to potwierdzenie, że nagrodzony produkt jest wysokiej jakości, a konsumenci chętnie wybierają produkty nagrodzone laurem marszałka.

Kto może wziąć udział?

W konkursie o Laur Marszałka Województwa Mazowieckiego na najlepszy produkt roku 2021 mogą wziąć udział producenci żywności z terenu województwa mazowieckiego.

Mogą to być zarówno firmy komercyjne, jak i podmioty i organizacje wytwarzające żywność na mniejszą skalę, takie jak: koła gospodyń wiejskich, stowarzyszenia, gospodarstwa agroturystyczne, gospodarstwa ekologiczne, osoby fizyczne.

Ważne, aby mogły udokumentować swoją działalność posiadanymi certyfikatami, dyplomami, zaświadczeniami lub innymi dokumentami, np. potwierdzającymi prezentację produktu na targach, wystawach, imprezach lokalnych i regionalnych. Zgłoszony produkt powinien być powtarzalny, by można go było promować przy różnych okazjach.

Produkty z szansą wygranej?

Członkowie kapituły konkursu przy ocenie produktów będą zwracać uwagę na wysoką jakość produktu, smak i walory estetyczne, kultywowanie i popularyzowanie mazowieckiej tradycji kulinarnej, a także oryginalność i innowacyjność w podejściu do tematu żywności i przetwórstwa oraz promocji mazowieckiej żywności.

Janina Ewa Orzełowska, członek zarządu województwa mazowieckiego:

Konsumenci są coraz bardziej wymagający, stawiają na jakość, zdrowy skład i smak. Coraz większą popularnością cieszy się żywność regionalna oparta na tradycyjnych recepturach.

Mazowieccy producenci od pierwszej edycji konkursu udowadniają, jak dobrze potrafią połączyć tradycję z innowacyjnością, zachowując przy tym wysoką jakość i wyjątkowe walory smakowe swoich wyrobów. Dzięki temu konkursowi popularyzujemy rodzimą kuchnię i mazowieckie potrawy, a jak się okazuje, jest się czym chwalić! Dlatego serdecznie zapraszam chętnych do wzięcia udziału w zmaganiach o Laur Marszałka w tym roku!

Kategorie

Producenci żywności z całego Mazowsza będą oceniani w dwóch grupach:

  • przedsiębiorcy
  • producenci indywidualni.

Producenci indywidualni będą rywalizować w ośmiu kategoriach:

  1. wyroby piekarnicze,
  2. wyroby cukiernicze,
  3. przetwory mięsne i produkty pochodzenia zwierzęcego,
  4. ryby i przetwory rybne,
  5. owoce i warzywa oraz przetwory owocowe, warzywne i pochodzenia roślinnego,
  6. produkty mleczarskie,
  7. miody,
  8. napoje (alkoholowe i bezalkoholowe).

Przedsiębiorcy zmierzą się w 4 kategoriach:

  1. wyroby pochodzenia zwierzęcego,
  2. roślinnego,
  3. napoje
  4. inne.

Każdy uczestnik konkursu może zgłosić tylko jeden produkt w danym roku.

Jak zgłosić produkt?

Zgłoszenia do konkursu należy składać drogą pocztową lub mailową do 31 marca br.

Wypełniony formularz należy przesłać na adres:

  • Urząd Marszałkowski Województwa Mazowieckiego w Warszawie,
    Departament Rolnictwa i Rozwoju Obszarów Wiejskich,
    ul. Skoczylasa 4,
    03-469 Warszawa,

bądź pocztą elektroniczną na adres:

Szczegóły w serwisie Mazovia.pl: [LINK]:

 

7 lutego 2022 22:13
[fbcomments]