0

Chmielarnia. Najdroższe piwo w Warszawie?

Chmielarnia - przy Marszałkowskiej
Chmielarnia – przy Marszałkowskiej
fot. MPawlik

Butelka piwa za 130 zł? Na Marszałkowskiej jest to jak najbardziej realne. W Chmielarni.

Dawno, dawno temu, choć jeszcze wiele osób to jeszcze to pamięta, przy ul. Marszałkowskiej pod numerem 12/14 była kawiarnia Świtezianka.

W 2010 roku swoją rączkę na tym miejscu położyła znana wszystkim restauratorka Magdalena Gessler. Zaistniał tam lokal o nazwie Venezia.

Całkiem niedawno uruchomiono w tym miejscu kolejny lokal o nazwie Chmielarnia.
To już drugi w Warszawie.

Jeszcze są to początki, nie zawsze starcza krzeseł przy barze, ale piwo mają tam w bardzo szerokim asortymencie i w ciekawych cenach.

Butelki z najdroższym piwem w Chmielarni. Od lewej Rueuze, CapSoul, Yazu Labbic, Black In & Blood Burbon BA. (przepraszam za jakość zdjęcia)
Butelki z najdroższym piwem w Chmielarni. – Od lewej Rueuze, CapSoul, Yazu Labbic, Black In & Blood Burbon BA. (przepraszam za jakość zdjęcia)

Butelka piwa z browaru OWA o nazwie Yazu Lambic kosztuje 130 zł.

Co prawda to butelka o pojemności ¾ litra, ale to połączenie japońskiej tradycji i belgijskiego doświadczenia.
Trochę po angielsku: LINK

Niestety butelka Yazu Lambic, jaka była w Chmielarni przy Marszałkowskiej, została opróżniona i zasiliła wystawę pustych butelek przy barze.

Ale można napić się piwa za 100 zł, jest kilka butelek.

Na przykład piwo z browaru Mikkeler (z Kopenhagi, Dania) o nazwie Black In & Blood Burbon BA (lub Black In & Blood Brandy BA).
A może piwo z browaru De Struise, małego browaru z belgijskiego Oostvleteren? Też kosztuje stówkę.

Są oczywiście piwa w niższej cenie i nie tylko w butelkach.

Chmielarnia - szafa z piwem
Chmielarnia – szafa z piwem
fot. MPawlik

Dzięki uprzejmości kierownictwa Chmielarni przedstawiamy poniżej asortyment.

Ten artykuł nie jest reklamą piwa, jest tylko informacją o nowym miejscu gastronomicznym w Warszawie.

Dodać należy, ze można tam wpaść na obiadek lub przekąskę (z ang. lunch) w cenie o złotówkę poniżej dwóch dych.
Ale można też za 5 zł zamówić tak zwany (tam) Papadamas, czyli placek z dodatkiem przypraw indyjskich. Placek ma być chrupiący.

Jak wynika z menu Chmielarni, przeważa tam kuchnia z Nepalu i Tajlandii.

Dla przykładu z tej pierwszej: to ryba balti (29 zł), czyli smażone kawałki tej ryby w gęstym sosie cebulowo-pomidorowym z dodatkiem chili i czarnej gorczycy

Z tej drugiej to kurczak z nerkowcami (31 zł), czyli kurczak z orzechami nerkowca w łagodnych przyprawach tajskich.

Wracając do piwa, które świetnie uzupełnia 94 propozycje kulinarne lokali o nazwie Chmielarnia, to:

  • Piwo w butelkach: LINK do pliku PDF
  • Piwo z nalewaków: LINK do pliku PDF

Ale proszę nie spodziewać się stałej oferty i stałych cen.

12 kwietnia 2015 21:52
[fbcomments]