Poproszę late bezkofeinową na sojowym i croissanta bezglutenowego. Coś wam to mówi?
Trendy w jedzeniu, tak jak i w modzie zmieniają się z dnia na dzień. Jednego dnia lubimy coś, a kolejnego zamówienie tego byłoby foux pas. Insta i fejs codziennie szaleją i są zasypywane nowymi zdjęciami. Każdy je, każdy fotografuje, każdy udostępnia. Każdy śledzi gwiazdy i trendy, nie tylko te modowe, ale również kulinarne.
Co z tego wychodzi?
GLUTEN
Ostatnim hitem sieci jest hasztag: #girlswithgluten
Hasztag ten oznacza, że kobiety po prostu jedzą gluten, fotografują się z nim i udostępniają, do akcji przyłączają się również gwiazdy. Girls With Gluten czyli odpowiedź na modę niejedzenia glutenu. Glutenu wyklętego i stanowczo krytykowanego w diecie człowieka. Nie jemy go bo nie wypada? Chyba już można! Dziewczyny ze zdjęć wydają się zadowolone.
Jest ich ponad 60 tys. na instagramie, więc jest na co popatrzeć!
@girlswithgluten / instagram
PROSTOTA
Kolejnymi walczącymi z tak zwanymi hipsterskimi trendami są restauracje pod złotymi łukami. W swojej najnowszej brytyjskiej reklamie pokazują różne, wręcz wydziwiane sposoby podania kawy i sumują je pięknym zakończeniem. Prostotą.
McDonald’s pomimo bycia fast foodem punktuje!
Kadry z reklamy McCafe / YouTube, McDonaldsUK
MCDonaldsUK
W szale prowadzenia swoich profili społecznościowych pamiętajmy o rozsądku.
Nie wszystko o czym się mówi jest modne, super, trendi i fensi. Nie zawsze musimy dostać kawę w rozetą, a gdy jej nie dostaniemy, nie musimy robić fejsbookowej wojny z lokalem. Ci którzy nie mogą jeść glutenu, niech go po prostu nie jedzą. Ci którzy nie chcą też nie muszą.
Czasem najmilej jest po prostu zasiąść w słoneczny dzień przy oknie z kawą w najprostszej filiżance i z najzwyczajniejszym bajglem. Otworzyć książkę. Porozmawiać z przyjacielem. Rozkoszujmy się takimi chwilami.
A zaraz … WIOSNA!