Z końcem lipca stanowisko Szefa Kuchni Hotelu Bristol Luxury Collection ponownie objął Michał Tkaczyk.
Michał Tkaczyk to kucharz z ponad dwudziestoletnim doświadczeniem, który swój kunszt szlifował między innymi u boku Kurta Schellera. Przejmie dowodzenie nad kuchnią hotelowych restauracji oraz barów, a także będzie odpowiedzialny za tworzenie menu i kreowanie oferty dla działu bankietów.
Swoją karierę zawodową Michał Tkaczyk rozpoczął w 1992 roku we włoskiej restauracji Miramonti L’altro (**Michelin), a następnie zaczął swoją wielką przygodę z Hotelem Bristol w Warszawie, gdzie zdobywał pierwsze doświadczenia pod okiem Kurta Schellera w jednej z najlepszych w owym czasie restauracji – Malinowej.
Po 3 latach na horyzoncie pojawiła się propozycja pracy na promie POLONIA, największym pasażerskim na Bałtyku, z której skorzystał.
W 1999 roku Michał Tkaczyk powrócił do Warszawy na stanowisko zastępcy Szefa Kuchni w Hotelu Holiday Inn, gdzie przepracował 5 lat.
Następnie w latach 2005 – 2008 pracował w warszawskim hotelu Sheraton na stanowisku Executive Sous Chef. Na przestrzeni lat uczył się tajników zawodu od takich Szefów Kuchni, jak Ray Bridgeford, Klaus Levenberger, Kurt Scheller, czy Delio Beretta.
1 marca 2008 r., po jedenastu latach pracy w innych miejscach, powrócił do Hotelu Bristol i objął stanowisko Szefa Kuchni. Ponownie zagościł, w miejscu, gdzie jako młody pomocnik kucharza zdobywał pierwsze profesjonalne doświadczenia.
W 2015 roku po zapoznaniu się z konceptem Domu Wódki podjął wyzwanie, jakim jest stworzenie restauracji Elixir. Udało mu się połączyć autorskie wydanie dań kuchni polskiej wraz z wódkami, miodami pitnymi i nalewkami w jedną harmonijną całość food pairingu. Za jego sprawą Restauracja Elixir pojawiła się na liście rekomendowanych
w przewodniku Michelin w 2016 i 2017 roku, a także otrzymała 2 czapki w rekomendacjach przewodnika Gault & Millau 2017. W międzyczasie Michał Tkaczyk brał czynny udział w otwarciach hoteli Sheraton w Poznaniu i Sopocie oraz prywatnej restauracji w Dubaju.
W lipcu 2017 jego drogi skrzyżowały się ponownie z Hotelem Bristol gdzie wraca niczym po długiej podróży, z nowym doświadczeniem i pomysłami.
Michał Tkaczyk podczas swojej długoletniej kariery współorganizował i obsługiwał wiele ciekawych, prestiżowych imprez, jak na przykład wizytę Królowych i Księżnych w Wilanowie na zaproszenie Pani Prezydentowej Jolanty Kwaśniewskiej, pierwszą wizytę Cesarza Japonii Akihito w Polsce, czy oficjalne bankiety organizowane w Pałacu Prezydenckim z okazji wizyt głów Państw.
Miał też okazję gotować dla księcia Monaco Alberta podczas konferencji gastronomów i hotelarzy w Monaco, czy też dla Jego Świątobliwości Dalajlamy. Szef Kuchni Tkaczyk jest laureatem ogólnopolskich konkursów kulinarnych m.in. Art La Martell Cuisine czy I Pucharu Polski. Może się pochwalić brązowym medalem zdobytym w Kulinarnym Pucharze Świata w Luxemburgu wraz z pierwszą polską ekipą narodową biorącą udział w tym zaszczytnym wydarzeniu.
Hotel Bristol w Warszawie
Od redakcji:
Ciekawe czy potrafi przyrządzić lepsze flaki niż te ze słynnego warszawskiego Flisa?